16:27 / 14.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Njemačka reformira zakon o zaštiti djece na internetu

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Zakon još mora proći kroz oba doma njemačkog parlamenta.
Njemačka vlada prihvatila je na svojoj sjednici novi zakon o zaštiti djece i mladih na internetu.

Mi želimo naš zakon o mladima i medijima napokon dovesti u digitalnu eru, rekla je ministrica obitelji Franziska Giffey nakon redovitog sastanka kabineta.

Objasnila je kako je zakon posljednji put reformiran prije 20 godina u eri videokaseta i CD-roma.

Medijsko okruženje djece i mladih se dramatično promijenilo u posljednjih 20 godina, rekla je Giffey i objasnila kako djeca i mladi u dobi od 9 do 17 godina dnevno na internetu provode 2,4 sata. 41 posto djece i omladine je na internetu doživjelo mobing, uvrede i prijetnje nepoznatih.

Djeca i mladi su svakodnevno na internetu suočeni sa slikama, videima i komentarima koji ih čine nesigurnima i ulijevaju im strah, rekla je Giffey.

Novi zakon nalaže internetskim kompanijama kao i proizvođačima video igrica uvođenje tehničkih mjera s ciljem zaštite djece i mladih od tzv. interakcijskih rizika poput mobinga ili seksualnog zlostavljanja, ali i digitalnog uhođenja i navođenja na kupnju digitalnih usluga iza kojih se skrivaju neočekivani troškovi.

Platforme s više od milijun korisnika u Njemačkoj će prema novom zakonu biti obvezne omogućiti definiranje postavki za korištenje koje su prikladne uzrastu djece i mladih. Također će biti olakšana mogućnost pritužbi na određene pojave na platformama poput uvreda ili vulgarnih postova.

Udruge digitalnog gospodarstva u Njemačkoj poput Bitcoma ili Vauneta su kritizirale nacrt zakona. U zajedničkoj izjavi su se doduše založili za pojačanu zaštitu mladih i djece na internetu, ali istodobno smatraju da će zakon donijeti pravnu nesigurnost.

Ubuduće će biti još manje jasno koja državna ustanova je zadužena za koje područje, stoji u priopćenju.

Svoju skepsu su izrazile i savezne pokrajine jer smatraju da bi moglo doći do kolizije nadležnosti između saveznog i pokrajinskih ureda za kontrolu digitalnog prometa.

Zakon još mora proći kroz oba doma njemačkog parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!