Njemačka: Rekordan broj vjernika napustio Katoličku crkvu

28.06.2023.

14:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Katolička crkva

Katolička crkva

Foto: - / Shutterstock

Katoličku crkvu u Njemačkoj 2022. napustilo je više od pola milijuna vjernika, što je do sada najveći zabilježeni broj odlazaka, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u srijedu u Bonnu.

U 2022. službeni ispis iz redova Katoličke crkve zatražio je 522.821 vjernik, što je najveći broj otkako se vode statistike, stoji u priopćenju.

To je osjetno više nego 2021. kada je Crkvu napustilo 359.338 vjernika.

Najveći broj vjernika napustio je Katoličku crkvu u najvećim nadbiskupijama Koeln i Muenchen/Freising.

Te su nadbiskupije posljednjih godina često bile u središtu zanimanja javnosti zbog skandala vezanih za zataškavanje kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika unutar Crkve.

Osim razočaranja ponašanjem crkvenih vjerodostojnika prema pedofilskim skandalima, razlog zbog kojeg mnogi napuštaju Crkvu je i  porez koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod. Tzv. crkveni porez iznosi oko 9 posto poreza na prihod.

Katolička i Protestantska, dvije najveće crkve u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Prije dvadeset godina njima je pripadalo 65 posto stanovništva.

I Protestantska crkva prošle je godine izgubila rekordan broj vjernika, njih 380.000. Trenutačno se oko 24 milijuna građana Njemačke izjašnjava kao katolici, a oko 19 milijuna kao protestanti.

Najviše njemačkih građana izjašnjava se kao ateisti, a njihov broj posebno je visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj.

Četiri posto stanovnika Njemačke izjašnjava se kao muslimani.

Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dviju najvećih njemačkih crkava moglo bi ostaviti trajne posljedice na njemačko društvo.

- Lagano odumiranje Katoličke i Protestantske crkve ne pogađa samo njih nego cjelokupno društvo koje gubi važan socijalni i obrazovni oslonac koji se neće moći zamijeniti. Val odlazaka vjernika nije samo crkveni problem nego će on dugoročno promijeniti Njemačku, rekao je za novinsku agenciju Dpa pravnik zadužen za crkveno pravo Thomas Schueller.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!