01:05 / 01.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Njemačka s visokorizičnih skinula dvije hrvatske županije

Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS

Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Njemačka vlada je ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.
Njemačka vlada je ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.
Njemačka na popis rizičnih područja širenja Covida-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju
Njemačka na crvenu listu dodala još dvije županije 
Epidemija u Europi: Rekordne zaraze, strože mjere, u Češkoj izvanredno stanje 

Zbog velikog broja zaraza koronavirusom, njemačka je vlada  klasificirala pojedine regije u 11 europskih zemalja, uključujući cijelu Belgiju, Island, Wales i Sjevernu Irsku, kao područja s visokim rizikom. Njemačko tijelo za kontrolu bolesti Robert Koch Institute (RKI) po prvi je put u pandemiji uključilo i Veliku Britaniju u svoj zdravstvena upozorenja. Prvi put su rizičnim zonama proglašena i područja u baltičkim zemljama Litvi i Estoniji. Također su dodane regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Klasifikaciju rizičnog područja i naknadno upozorenje o putovanju izdaje se ako broj zaraženih prijeđe 50 slučajeva na 100.000 stanovnika unutar sedam dana.
Novim odlukama berlinske savezne vlade, 17 od 27 zemalja EU-a sada se barem djelomično smatra visokorizičnim područjima.

Poljska je jedina od devet susjednih zemalja Njemačke koja se još nije našla na popisu rizičnih zemalja. No, i tamo se povećava broj zaraženih. Među devet zemalja EU-a koje nisu visokorizične, popularne su turističke lokacije poput Italije, Grčke, Malte i Cipra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!