07:41 / 05.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Njemačka se nakon povijesnih poplava bori s golemom količinom otpada

Njemačka se nakon poplava bori s otpadom

Njemačka se nakon poplava bori s otpadom

Foto: Thilo Schmuelgen / REUTERS

Centri za otpad u blizini sela razorenih u katastrofalnim prošlomjesečnim poplavama u Njemačkoj bore se s razvrstavanjem gomile smeća, koja je ekvivalentna godišnjoj količini otpada.

- U Njemačkoj nije zabilježeno ništa slično, rekao je Sascha Hurtenbach, direktor centra za gospodarenje otpadom u Niederzissenu. 


- U ovom trenutku ovdje imamo oko 35.000 tona otpada iznesenog iz zone katastrofe, a jednaku količinu već smo odvezli na odlagalište, kaže Hurtenbach i ističe da je ostalo "još mnogo krhotina".


Odlagalište otpada u Niederzissenu nalazi se dvadesetak kilometara od doline Ahra, gdje se u noći 14. srpnja rijeka izlila iz korita.


Sela uz Ahr, pritok Rajne, opustošila je velika količina vode. Poginuli su deseci stanovnika.


Uz ceste koje vode u dolinu blato se pretvorilo u prašinu, a konvoji kamiona zamijenili su turiste koji su dolazili uživati u nekad slikovitom krajoliku.


Perilice rublja, perilice posuđa, sofe, hladnjaci i stolice naslagani su u centru u Niederzissenu, a svjedoče o razmjerima katastrofe u kojoj je poginulo najmanje 186 ljudi na zapadu Njemačke.


Na vrhuncu operacije čišćenja kamion je svake minute dolazio u odlagalište. Ono što su do sada razvrstali samo je početak.


Građevni materijal, debla i grane još nisu odneseni iz kuća pogođenih poplavama.


Oko 170 radnika angažirano je na čišćenju, četverostruko više nego što je uobičajeno.


Odlagalište radi svaki dan, ali ograničena je dostupnost kamiona koji odvoze otpad u druga odlagališta ili centre za recikliranje.


- Ne znam koliko možemo izdržati, kaže Hurtenbach.


Od 130.000 stanovnika, kojima njegov centar pruža usluge, samo je 30.000 izravno pogođeno poplavama.


- Ostalima još moramo isprazniti kante te pokupiti otpad kao i uvijek, navodi Hurtenbach.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!