Njemačka se priprema za doček kralja Charlesa III. uz najviše počasti

29.03.2023.

08:12

Autor: M.M./Hina/HRT

Charlesa III. i Camilla stižu u Njemačku

Charlesa III. i Camilla stižu u Njemačku

Foto: Ed Sykes / Reuters

Berlin će u srijedu uz najviše počasti i jake snage sigurnosti dočekati kralja Charlesa III. i njegovu suprugu Camillu, što će biti prvi njihov posjet inozemstvu otkad je kralj stupio na prijestolje.

Kraljevski par je prije Njemačke trebao posjetiti Francusku, ali je posjet otkazan zbog nereda povezanih s prosvjedima protiv mirovinske reforme u toj zemlji.

Monarh i kraljica supruga trebaju u ranim poslijepodnevnim satima sletjeti u berlinsku zračnu luku.

Redarstvene snage će u velikom broju biti prisutne u Berlinu, gdje će supružnici ostati dva dana, odakle će se u petak uputiti u Hamburg, posljednju etapu svog posjeta.

Bit će mobilizirano čak 1.100 redarstvenika, a pojačanja će doći iz drugih saveznih zemalja, kao i psi obučeni za otkrivanje eksploziva. Nekoliko glavnih prometnica u središtu grada bit će zatvoreno.

- Kraljevski par je izrazio želju da izravno razgovara s Berlinčanima, što ne olakšava zadaću sigurnosnim snagama, rekao je ravnatelj policije Thomas Drechsler za njemačka glasila.

Znatiželjnici će tijekom poslijepodneva moći izbliza vidjeti kralja i njegovu suprugu na Brandenburškim vratima, u srcu Berlina, gdje će ih primiti predsjednik Frank-Walter Steinmeier sa suprugom.

Ovo je prvi put da će neki visoki gost biti dočekan s vojnim počastima kod tog spomenika koji je simbol grada, ali i simbol njegove podjele tijekom tri desetljeća.

Kralj će zatim poći u predsjedničku palaču, gdje će biti upriličen svečani domjenak, koji će biti i prilika da se istakne važnost prijateljstva dviju zemalja.

U četvrtak kralj treba razgovarati s kancelarom Olafom Scholzom, prošetati se tržnicom u društvu gradonačelnice, održati govor u njemačkom parlamentu i sastati se s ukrajinskim izbjeglicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!