Broj žrtava u poplavama u Njemačkoj raste iz sata u sat, traga se za desecima nestalih

15.07.2021.

09:46

Autor: HRT/Hina

Njemačka

Njemačka

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Obilne kiše koje su posljednjih dana padale na zapadu Njemačke izazvale su poplave i bujice u kojima su poginule najmanje 58 osobe. Tijekom intervencije i pokušaja spašavanja građana poginula su i dva policajca. Nakon urušavanja kuća, traga se za 70 nestalih. Evakuirane su stotine osoba. Prekinut je željeznički, cestovni te riječni promet. Stotine tisuća domaćinstava ostale su bez struje i pitke vode. Poplavljeni su gradovi i sela i u susjednim zemljama. 

Galerija
Njemačka, Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
Njemačka, Foto: Leon Kuegeler/ReutersNjemačka, Foto: Leon Kuegeler/ReutersNjemačka, Foto: Leon Kuegeler/ReutersNjemačka, Foto: Leon Kuegeler/ReutersNjemačka, Foto: Leon Kuegeler/Reuters

Mnogi dijelovi zapadne Njemačke nakon žestokog nevremena i obilnih padalina u noći sa srijede na četvrtak i dalje su odsječeni od ostatka svijeta.


Najteže je pogođena brdska oblast Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom, gdje su noćas također zabilježene poplave i izlijevanje rijeka.


Samo u okrugu Ahrweiler u potpunosti je uništeno više od 100 stambenih objekata. Više od 100 osoba noć je provelo na krovovima svojih kuća, a neki i dalje čekaju na evakuaciju.


- Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli, rekla je premijerka savezne pokrajine Porajnje Falačka nakon izvanredne sjednice vlade u Mainzu.


Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije i mogući nasljednik Angele Merkel na kancelarskoj funkciji, rekao je prilikom obilaska područja pogođenih poplavama kako je potrebno ubrzati mjere za zaštitu klime.


Kritičari su Laschetu, koji je ujedno i predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), dosad predbacivali da temi borbe protiv klimatskih promjena pridaje premalo pozornosti.


Laschet je istodobno rekao kako ovu prirodnu katastrofu neće usred predizborne kampanje zloupotrijebiti u predizborne svrhe.


- Sada atraktivne slike nisu važne: situacija je ozbiljna, rekao je Laschet koji na parlamentarne izbore potkraj rujna izlazi kao demokršćanski kancelarski kandidat.


Godine 2002. tijekom velikih poplava u Saskoj tadašnji kancelar Gerhard Schroeder, prema procjeni analitičara, nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora pridobio je naklonost birača koja mu je nedostajala za ponovnu pobjedu.


Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer također je naveo klimatske promjene kao uzročnika sve češćeg nevremena u Njemačkoj.


- Ove ekstremne situacije s vremenom posljedica su klimatskih promjena, rekao je političar Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je naglasio da se Njemačka mora bolje pripremiti na katastrofe ovakvih razmjera.


- Mi se moramo bolje pripremiti za katastrofe, a to vrijedi i za poplave, rekao je Seehofer i dodao kako trenutačno više od 2.000 pripadnika civilne zaštite pomaže u otklanjanju štete nastale zbog izlijevanja rijeka iz korita.


Šok zbog noćašnje katastrofe na zapadu Njemačke preko svojeg glasnogovornika izrazila je i kancelarka Angela Merkel koja je u posjetu Washingtonu.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!