13:14 / 03.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Foto: - / REUTERS

Od 15. lipnja se ukidaju upozorenja, naravno pod pretpostavkom da se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni, rekao je Heiko Maas nakon redovitog sastanka njemačke vlade.
Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.

- Sve o koronavirusu

- Od 15. lipnja se ukidaju upozorenja, naravno pod pretpostavkom da se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni, rekao je Heiko Maas nakon redovitog sastanka njemačke vlade.

Nakon 15. lipnja se ukidaju upozorenja koja inače vrijede za zemlje u kojima vlada opasnost od terorizma ili ratnih sukoba. Umjesto toga se vraćaju uobičajeni naputci za putovanja u pojedine zemlje.

"Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja"

Tako se još uvijek ne preporučuje putovanje u Veliku Britaniju zbog dvotjedne karantene koja je tamo na snazi pri ulasku u zemlju. Isto vrijedi i za Norvešku i Španjolsku gdje je još uvijek na snazi zabrana ulaska u zemlju, ali koje bi, kako je objasnio Maas, trebale biti ukinute nakon 15. lipnja. Za te zemlje nove preporuke će biti objavljene kada u njima restrikcije budu ukinute.

- Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja, rekao je Maas i dodao kako i nakon 15. lipnja treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovito aktualizirane.

Njemački ministar vanjskih poslova je upozorio kako ni u kom slučaju neće ponovno biti poduzimane akcije vraćanja njemačkih turista iz inozemstva zračnim mostovima kao što je to bio slučaj u ožujku i travnju ove godine kada je iz svih dijelova svijeta u Njemačku prebačeno više od 250.000 turista.

Upozorenja, koja je nakon izbijanja pandemije koronavirusa 17. ožujka uvela njemačka vlada, mogu biti vraćena što ovisi o situaciji sa širenjem pandemije. Ministarstvo vanjskih poslova će se pritom držati pravila o 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana.

Upozorenja njemačkim građanima mogu biti vraćena i u slučaju da se ustanovi da se pojedine turističke regije ne pridržavaju mjera borbe protiv pandemije.

O odnosu prema putovanjima u zemlje izvan Europske unije, njemačka vlada će raspravljati na jednoj od budućih sjednica.

Austrija već pozdravila odluku Njemačke

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Kostinger odmah je pozdravila odluku iz Berlina.

- Njemački građani čine većinu turista, pogotovo kada govorimo o ljetnom turizmu u Austriji. Shodno tomu se naravno veselimo da se granice ponovno otvaraju i da nakon 15. lipnja možemo pozdraviti naše njemačke goste, rekla je Kostinger za Bavarski radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!