Njemačka unajmila još jedan plutajući LNG terminal

02.09.2022.

17:41

Autor: M.M./HRT/Hina

Njemačka unajmila još jedan plutajući LNG terminal

Njemačka unajmila još jedan plutajući LNG terminal

Foto: Fabian Bimmer / Reuters

Njemačka je unajmila i peti plutajući terminal za iskrcaj ukapljenog prirodnog plina (LNG), koji bi trebao biti spreman za prihvat iduće zime, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Njemačka želi uvozom ukapljenog prirodnog plina nadoknaditi smanjene isporuke ruskog plina, ali trenutno nema dovoljno terminala.

Prema ministarstvu, novi plutajući terminal u Wilhelmshavenu ima kapacitet od najmanje pet milijardi prostornih metara godišnje i trebao bi započeti s radom između listopada i prosinca sljedeće godine.

Već nabavljeni terminal u Wilhelmshavenu i onaj u Brunsbuettelu trebali bi zajedno sa cjevovodom početi s radom na prijelazu iz ove u sljedeću godinu.

Ti će kapaciteti ove zime omogućiti nabavu najmanje 3,5 milijardi prostornih metara plina po brodu godišnje, najavljuju u ministasrstvu.

- Uvozom ukapljenog prirodnog plina postajemo manje ovisni o uvozu ruskog plina cjevovodima, ustvrdio je u četvrtak gospodarstva Robert Habeck.

Vlada istodobno planira istraživati mogućnost skladištenja "zelenog" vodika, koji se dobiva elektrolizom uz upotrebu struje iz održivih izvora.

- U isto vrijeme gradimo prihvatni objekt za zeleni vodik, što će Wilhelmshaven pretvoriti u važnu kopnenu točku za sigurnu i održivu energiju u Europi, dodao je Habeck.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!