Njemačka usvojila sporni zakon o imigraciji

23.06.2023.

22:06

Autor: HRT/D.M./Hina

Bundestag

Bundestag

Foto: Nadja Wohlleben / REUTERS

Njemački parlament je nakon konačne rasprave u petak usvojio kontroverzni zakon o imigraciji kako bi se potaknulo kvalificiranu radnu snagu izvan Europske unije da dođe u Njemačku.

Svrha novog zakona jest također proširiti mogućnosti za tražitelje azila koji su već u zemlji. Za zakon je glasalo 388 zastupnika, 242 su bila protiv, a 31 suzdržani.

Vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza sačinjena od Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP) gotovo je jednoglasno glasala 'za'.

Oporbeni konzervativni blok demokršćana (CDU/CSU) i krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) su u cijelosti glasali protiv zakona, objavio je njemački parlament.

'Najmoderniji zakon o imigraciji u svijetu'


- Njemačka će dobiti "najmoderniji zakon o imigraciji u svijetu", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u Bundestagu u Berlinu. Sljedeći korak mora biti "značajno smanjiti birokraciju" kako bi se put do Njemačke učinio jednostavnijim za kvalificirane radnike, kazala je Faeser.

Sporna točka nacrta zakona jest sustav bodovanja, koji uzima u obzir jezične vještine potencijalnog useljenika, radno iskustvo, dob i povezanost s Njemačkom.

Ulaz bez diplome, samo dokaz kvalficiranosti 

Naprimjer, informatičkim stručnjacima bi bilo dopušteno doći u Njemačku i bez sveučilišne diplome pod uvjetom da mogu dokazati da posjeduju određene kvalifikacije.

Andrea Lindholz, zamjenica šefa oporbenog kluba CDU/CSU, kritizirala je reformu kao "varku". Umjesto da otvara put kvalificiranim radnicima, smanjuje razinu obrazovanja i jezične vještine koje se traže od migrantskih radnika, rekla je. Novim sustavom bodovanja, koalicijska vlada stvara "birokratsko čudovište", dodala je Lindholz.

Konstantin von Notz, zamjenik šefa Zelenih je Lindholzine primjedbe nazvao "nategnutim". Zastupnik FDP-a Johannes Vogel je rekao da Njemačka uči od uspješnih imigracijskih zemalja poput Kanade, Novog Zelanda i Australije. 

'Migracijska politika dviju klasa'


Gökay Akbulut iz krajnje lijeve stranke Ljevica je rekla da je dobro što će kvalificirani radnici također u budućnosti moći dovesti sa sobom svoje roditelje i roditelje svojih supružnika čak i bez potvrde o prebivalištu.

Međutim, činjenica da se to ne dopušta migrantima nekvalificiranim, ali zaposlenim migrantima je, prema Akbulut, "migracijska politika dviju klasa", koju njezina stranka odbacuje.

Norbert Kleinwächter iz krajnje desnog AfD-a je u parlamentu rekao da Njemačka nije zemlja imigracije, nego "domovina". Nije da u Njemačku dolazi premalo ljudi, već se previše ljudi ne želi integrirati, izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!