20:38 / 16.03.2020.

Autor: HRT

Njemačka uvodi drastične mjere u borbi protiv koronavirusa

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Prema podacima koje je objavio njemački institut Robert Koch, u protekla 24 sata u Njemčakoj je potvrđeno 1.174 novih slučajeva zaraze.
Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6.000 zaraženih. - Ovo su jedinstvene mjere u povijesti SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji predstavljajući mjere Savezne vlade u borbi protiv širenje koronavirusa. Najavila je zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno te će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova. Bolnički posjeti bit će ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze. - Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmor kako unutar tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova", rekla je njemačka kancelarka. Kulturne i zabavne institucije također će biti zatvorene, a također i sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli. Zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja. Od zabrane rada bit će izuzete samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština. Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice. Njemačka savezna pokrajian Bavarska u ponedjeljak je na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Muenchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Ta njemačka pokrajina s 13 milijuna stanovnika dijeli granicu s Austrijom i Italijom,  za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane uz koronavirus osigurala je fond u visini od 10 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!