15:28 / 09.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Njemačka uvrstila Hrvatsku među visokorizična područja

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Antonio Bronic / REUTERS

Njemačka je Hrvatsku, zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom, uvrstila u visokorizična epidemiološka područja, što sa sobom donosi stroža pravila pri povratku u Njemačku.

Državni epidemiološki institut Robert Koch Hrvatsku je proglasio područjem visokog epidemiološkog rizika, a ova odluka na snagu stupa u nedjelju. 


Kao područja visokog rizika se smatraju ona u kojima se sedmodnevna incidencija neko vrijeme nalazi iznad vrijednosti od 200, što je slučaj s Hrvatskom.  


Do sada je Hrvatska slovila kao rizično područje. Uvrštavanje na listu visokorizičnih područja za povratnike u Njemačku iz Hrvatske donosi stroža pravila.


Tako će ubuduće povratnici iz Hrvatske već na ulazu u Njemačku biti dužni pokazati negativni test na koronavirus, koji nije stariji od 48 sati. Do sada je test mogao biti obavljen i nakon povratka u Njemačku.


I nadalje vrijede pravila o obaveznoj desetodnevnoj samoizolaciji koju je moguće prekinuti negativnim testom nakon pet dana.


Prije tjedan dana je Istarska županija kao posljednja skinuta s liste područja u Hrvatskoj koja nisu rizična.


U petak su pored Hrvatske i Turska, Ukrajina i Armenija proglašeni visokorizičnim područjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!