20:24 / 15.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Njemačka većinu mjera karantene zadržava do početka svibnja

Foto: Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Foto: Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Njemačka idući tjedan počinje postupno ublažavati mjere protiv širenja koronavirusa, ali opća zabrana kretanja i izbjegavanje socijalnih kontakata ostaju na snazi najmanje do početka svibnja.
Njemačka idući tjedan počinje postupno ublažavati mjere protiv širenja koronavirusa, ali opća zabrana kretanja i izbjegavanje socijalnih kontakata ostaju na snazi najmanje do početka svibnja, dogovorili su federalna vlada i savezne države.

Predstavljen plan EU-a za popuštanje mjera

- Ovo što imamo je krhki uspjeh. Morat ćemo živjeti s virusom toliko dugo dok ne pronađemo cjepivo ili lijek, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon video sastanka.

Dogovoreno je da mjere ograničenja kretanja i minimiziranja socijalnih kontakta na snazi ostanu najmanje do 3. svibnja. To podrazumijeva grupe od najviše dvije osobe s iznimkom članova istog domaćinstva. Prema svim ostalim osobama je potreban razmak od najmanje 1,5 metra.

- Sve to vrijedi i dalje i pridržavanje ovih pravila će se i dalje kontrolirati i i nepridržavanje po potrebi kažnjavati, rekla je Merkel.

Nošenje zaštitnih maski se "izričito preporučuje" u javnom prijevozu i boravku u trgovinama, ali ono nije obvezno.

Škole, vrtići i sveučilišta ostaju dalje zatvoreni ali bi ministri kulture saveznih pokrajina trebali raditi na pripremi ponovnog pokretanja nastave nakon 4.svibnja. To se ponajprije odnosi na maturante i učenike viših razreda osnovnih škola.

Koncerti i masovna okupljanja zabranjeni do kraja ljeta

Njemačka kancelarka je najavila i postupne mjere oživljavanja gospodarskog života.

- Dozvoljava se otvaranje trgovina veličine do 800 metara kvadratnih ali uvjet za to su koncepti higijene i sprječavanja stvaranja gužvi, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

To se odnosi na trgovine koje ne spadaju u trgovine za opskrbu osnovnim potrepštinama poput supermaketa ili drogerija koje su i dosada smjele biti otvorene.

Frizeri će od 4. svibnja moći početi s radom uz dodatne mjere o kojima će se raspraviti u sljedećih nekoliko tjedana.

Bavarski premijer Markus Soeder je objasnio kako je do daljnjeg zabranjen rad restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata, jer nije moguće provesti mjere zaštite poput nošenja maski.

Veće manifestacije poput koncerata ili festivala su zabranjene najmanje do kraja kolovoza, a utakmice Bundelige mogu se održavati, ali bez publike.

Vjerski objekti i okupljanja će ostati zatvoreni do daljnjega, kao i kazališta, kina, muzeji, teretane i hoteli. I dalje nisu dopuštena turistička putovanja.

Novi sastanak vlade i saveznih zemalja je predviđen za 30. travnja.

- Tada ćemo raspraviti kako dalje nakon 4. svibnja. Nadam se da će se i dalje svi pridržavati mjera i da ćemo moći dodatno ublažiti mjere, rekla je Merkel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!