12:36 / 17.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Njemačka vjeruje da će se brzo pronaći rješenje za blokadu proračuna

Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Foto: - / REUTERS

Poljska očekuje da Bruxelles ponudi nove prijedloge i riješi zastoj u Europskoj uniji nakon što su Varšava i Budimpešta stavile veto na dio europskog proračuna.
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je uvjerenost da će se brzo pronaći rješenje za blokadu višegodišnjeg proračuna EU-a i plana oporavka na koje su Mađarska i Poljska uložile veto.

➡️ Mađarska i Poljska blokirale EU proračun i plan za oporavak 

U satima i danima koji dolaze sjest ćemo sa svim zainteresiranim stranama kako bismo pronašli rješenje, rekao je Maas na konferenciji za novinare.

Njemačka, u svojoj sadašnjoj ulozi predsjedateljice Vijećem EU-a, dijelom je odgovorna za pronalazak rješenja nakon što su Poljska i Mađarska uložile veto, zbog naše uloge posrednika u tom procesu, dodao je.

Uvjeren sam da će se pronaći rješenje, naglasio je, jer toliko je novca u igri i toliko ga članica EU-a očajno treba i čeka da nam treba ne samo rješenje, nego brzo rješenje.

Poljska očekuje ustupke nakon blokiranja proračuna EU-a

Poljska očekuje da Bruxelles ponudi nove prijedloge i riješi zastoj u Europskoj uniji nakon što su Varšava i Budimpešta stavile veto na dio europskog proračuna, rekao je vladin glasnogovornik.

Mađarska i Poljska jučer su blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Mađarski i poljski veto mogao bi EU dovesti u veliku krizu, usred već postojeće zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Nacionalističke vlade u Budimpešti i Varšavi protive se uvjetovanju europskog novca poštivanjem vladavine prava dok se suočavaju s formalnom istragom EU-a zbog podrivanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih tijela.

- Iščekujemo nove prijedloge koji će biti u skladu s ugovorima EU-a i drugo, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz srpnja kada je dogovoren proračun EU-a, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller za državni radio.

Obje zemlje riskiraju gubitak pristupa desecima milijardi eura iz europskih fondova ako se sredstva nastave uvjetovati poštivanjem vladavine prava odlukom lidera EU-a i podrškom Europskog parlamenta iz srpnja.

Dnevni list Dziennik Gazeta Prawna citirao je bliski izvor poljskoj vladi i objavio da je Poljska svjesna da je nemoguće odbaciti taj uvjet, ali ima prijedloge kako ga izbjeći.

Poljska predlaže, među ostalim, da bi Europska komisija trebala jednoglasno donijeti odluku o blokiranju isplate sredstava članici bloka.

S obzirom da se Mađarska pridružila Poljskoj u borbi protiv Bruxellesa, to bi u scenariju koji Varšava priželjkuje onemogućilo aktiviranje tog mehanizma.

Zbog veta Poljske i Mađarske očekuje se odgoda isplate novca za gospodarski oporavak svih zemalja EU-a u pandemiji koronavirusa. Isplata je prvotno trebala krenuti sredinom 2021.

Članice EU-a razgovarat će u četvrtak o daljnjim koracima. Poljska svoj veto smatra početkom debate čiji je cilj postizanje kompromisa.

Istraživanje koje je proveo United Surveys pokazuje da 57 posto Poljaka podržava veto, dok se njih 20 posto protivi blokiranju europskog proračuna.
Istovremeno, poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) podržava 30 posto birača, pokazuje druga anketa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!