Njemačka vlada daje milijardu eura za mlade visokotehnološke tvrtke

13.02.2023.

22:44

Autor: T.V./HRT/Hina

Milijardu eura za mlade visokotehnološke tvrtke

Milijardu eura za mlade visokotehnološke tvrtke

Foto: - / Shutterstock

Njemačka i još četiri zemlje članice Europske unije žele premostiti financijski jaz između mladih i inovativnih visokotehnoloških tvrtki i velikih stranih fondova poput onih iz Sjedinjenih Država.

Da bi se to postiglo samo njemačka vlada kani dati milijardu eura, objavili su u ponedjeljak ministarstvo financija i ministarstvo gospodarstva te državna razvojna banka KfW.

Uz još četiri države članice EU-a u Bruxellesu je potpisan sporazum pod nazivom European Tech Champions Initiative.

Rečeno je da perspektivnim europskim tvrtkama treba osigurati dostatan kapital i za razdoblje kasnijeg financiranja. Na taj bi se način trebala smanjiti ovisnost o stranim ulaganjima.

Njemački ministar financija Christian Lindner smatra da nastali jaz treba premostiti i postići to da "sutrašnji europski tehnološki lideri" ostanu na međunarodnoj sceni te da zajamče konkurentnost Europe.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck istaknuo je da start-up tvrtke igraju odlučujuću ulogu u preobrazbi gospodarstva prema klimatskoj neutralnosti.

Uz Njemačku u inicijativi sudjeluju Francuska, Španjolska, Italija i Belgija te Europska investicijska banka. Zajedno planiraju osigurati 3,75 milijarda eura, u što je uključena milijarda eura koju daje Njemačka.

Za "fond budućnosti" predviđeno je deset milijarda eura koje pokrivaju razdoblje do 2030. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!