15:23 / 04.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Njemačka vlada na udaru kritika zbog pomanjkanja zaštitne odjeće i maski

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Njemačka vlada se našla na udaru kritika oporbe nakon problema s nabavom zaštitne odjeće i maski za bolničko osoblje.
Njemačka vlada se našla na udaru kritika oporbe nakon problema s nabavom zaštitne odjeće i maski za bolničko osoblje.

U zemlji je uočeno usporavanje broja zaraženih i u protekla 24 sata taj je broj porastao za 6082, što je blago smanjenje u odnosu na 6174 novi slučaj dan ranije, prema institutu Robert Koch (RKI).

Vlada ipak ponavlja da je prerano za ocjene o promjeni trenda. U Njemačkoj je sad 85.778 zaraženih. Broj umrlih porastao je u subotu na 1158 s 1017 u petak.

- Njemačka bi zajedno sa svojim europskim partnerima mogla u najkraćem roku organizirati proizvodnju zaštitne odjeće i maski. Zapravo je zadaća ministra gospodarstva koordinacija ovakve proizvodnje, rekla je predsjednica stranke Zeleni Annalena Baerbock ukazujući na nestašice, posebice zaštitne odjeće u njemačkim bolnicama.

- Njemački ministar gospodarstva se povukao, rekla je Baerbock u razgovoru za Njemačku novinsku agenciju (dpa) kritizirajući direktno ministra gospodarstva Petera Altmaiera (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Kritika na račun ministarstva gospodarstva dolazi i iz oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP).

- Mnoga poduzeća u Njemačkoj žele pomoći ali odustaju nakon bezuspješne potrage za sugovornicima koji bi koordinirali pomoć, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba FDP-a Michael Theurer. On je rekao kako se poduzetnici žale na birokratske prepreke koje je ministarstvo gospodarstva "već odavno" trebalo ukloniti.

Ministarstvo gospodarstva odbacuje kritike i ukazuje na ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva koje su zadužene za preusmjeravanje proizvodnje u kriznim vremenima.

Glavni tajnik vladajućeg CDU-a Paul Ziemiak rekao je u razgovoru za dnevnik Iserlohner Kreisanzeiger kako se trebaju povući pouke iz korona-krize kako bi u budućnosti njemačko gospodarstvo moglo brže reagirati na aktualne potrebe.
Posebice je primjetno pomanjkanje zaštitne odjeće i maski za koje na svjetskom tržištu vlada bespoštedna borba.

Washington je u međuvremenu demantirao navode senatora Berlina za unutarnje poslove Andreasa Geisela koji je za javni servis RBB rekao kako je po nalogu SAD-a u Bangkoku zaplijenjena pošiljka zaštitnih maski namijenjena berlinskoj policiji.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u petak kako vlada priprema pokretanja intenzivnije proizvodnje zaštitnih maski u Njemačkoj.

- Vlada je poduzećima koje dolaze u obzir za proizvodnju već poslala ponudu, rekao je Spahn.

Njemačke klinike već nekoliko dana svjedoče o problemima pri nabavci zaštitne odjeće i maski na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!