20:53 / 01.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Njemačka vlada na udaru neviđenog informatičkog napada

Ilustracija (Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Radi se o "tehnički ambicioznom napadu koji je dugo pripreman", rekao je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.
Njemačke vlasti otkrile su da su na udaru informatičkog napada bez presedana koji i dalje traje na njezina ministarstva, a čiji su autori u Rusiji, javljaju mediji.

Radi se o "tehnički ambicioznom napadu koji je dugo pripreman", rekao je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere. "Taj ozbiljan događaj potvrđuje ono što već znamo: razni čimbenici iz različitih razloga prijete informatičkoj sigurnosti zemlje", dodao je.

"To je pravi kibernetički napad na dio vlade. Taj napad i dalje traje", rekao je zastupnik konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU) Armin Schuster nakon hitnog sastanka povjerenstva za kontrolu tajnih službi u zastupničkom domu Bundestagu.

Vlasti su dodale da je napad "pod kontrolom i izoliran". Zastupnici i vlada ne žele iznijeti pojedinosti kako ne bi kompromitirali napore tajnih službi u pronalaženju tragova pirata. "Danas ne možemo procijeniti obim šteta, to bi bilo prerano", dodao je Schuster. Tu aferu je u srijedu otkrilo nekoliko medija. Njemačka novinska agencija dpa je navela da je napad organizirala skupina ruskih hakera "Snake".

Skupina je poznata i pod imenima "Turla" i "Uruburos" i smatra se da su piratirali sustave ministarstava obrane i vanjskih poslova tijekom najmanje godinu dana. Njemačke obavještajne službe su otkrile napad u prosincu, ali su odlučile da ništa neće objaviti kako bi identificirale počinitelje, a tu strategiju danas mnogi kritiziraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!