10:38 / 18.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Njemačka vlada obećala hitnu pomoć pogođenima poplavama

Poplave u Njemačkoj

Poplave u Njemačkoj

Foto: Andreas Hering / REUTERS

Njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz obećao je brzu pomoć, više od 300 milijuna eura, pogođenima nakon katastrofalnih poplava koje su sredinom tjedna zadesile zapadne dijelove Njemačke, prenosi dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

- U slučaju dosadašnjih poplava bila je potrebna pomoć od više od 300 milijuna eura. I sada će sigurno biti potrebno toliko, rekao je Olaf Scholz u razgovoru za Bild am Sonntag.

Osim hitne pomoći pogođenima, Scholz, koji je i socijaldemokratski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, najavio je da će se na redovitoj sjednici vlade u srijedu raspravljati i o dugoročnoj pomoći pogođenoj regiji.

- Ja ću u srijedu predložiti paket pomoći koji će zasigurno biti veći od milijarde eura. Potreban nam je napor na nacionalnoj razini: onaj tko je izgubio svoj lokal ili kuću sigurno ne može sam pokriti cijelu štetu. Zato mi kao nacija moramo zbiti redove i pogođenima pružiti brzu pomoć bez birokratskih prepreka, rekao je Scholz.

Najavio je da će prva pomoć biti isplaćena već tijekom srpnja, a da će pomoć za obnovu, kako je rekao, sigurno krenuti tijekom godine.

- Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni, rekao je ministar financija.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier poduzetnicima na pogođenim područjima saveznih pokrajina Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija obećao je jednokratnu pomoć od 10.000 eura.

Vlada je prije toga najavila da bi pogođenima mogla izaći u susret i u obliku poreznih olakšica.

Broj žrtava u pogođenim područjima, gdje su u noći sa srijede na četvrtak obilne kiše izazvale izlijevanje rijeka iz korita, popeo se u nedjelju prijepodne na 156.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!