Njemačka vlada predstavila zakon o legalizaciji kanabisa

26.10.2022.

13:17

Autor: V.K./HRT/Hina

U Njemačkoj legaliziran kanabis

U Njemačkoj legaliziran kanabis

Foto: Ilustracija / Pixsell

Njemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa, a prema planovima predstavljenim u srijedu u Berlinu trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama.

- Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati količine do 30 grama kanabisa, a u ograničenoj mjeri će biti dozvoljen i uzgoj za vlastite potrebe, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Nacrt zakona nadalje predviđa prodaju kanabisa "za uživanje" u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama a kasnije i u apotekama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama.

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta.

- Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju kanabis scene što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece, rekao je Lauterbach.

On je rekao kako je nacrt zakona prvo poslan Europskoj komisiji koja bi trebala provjeriti kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom EU.

Ako se pokaže da bi Njemačka donošenjem zakona mogla riskirati tužbu pred Europskim sudom, zakon će biti promijenjen.

Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama", stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali. Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!