14:20 / 27.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Njemačka: Zabrana za masovna okupljanja do kraja godine, kazne za nenošenje maske

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Foto: - / REUTERS

Dogovorena je i jedinstvena minimalna kazna od 50 eura za nepoštovanje obveze nošenja zaštitne maske gdje je to propisano, kao npr. u sredstvima javnog prijevoza.
Njemačka vlada želi koordinirati i pooštriti mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina u četvrtak u Berlinu.

U mjere koje su u četvrtak dogovorene spada i ograničenje maksimalnog broja osoba na privatnim zabavama u privatnim prostorijama na 25. Na privatnim događajima izvan privatnih prostora, dakle u iznajmljenim dvoranama, broj sudionika bi se mogao popeti na 50.

Nažalost se posljednjih tjedana pokazalo da se zaraza širi na slavljima u krugu obitelji ili prijatelja, stoji u prijedlogu zaključka sastanka, kako prenose njemačke agencije.

I u sklopu privatnih događaja nužno je poštovanje mjera poput održavanja razmaka od najmanje 1,5 metara. Isto tako su masovna okupljanja na otvorenom ili zatvorenom prostoru zabranjena do kraja godine. To vrijedi za narodna slavlja, velike sportske priredbe, koncerte, festivale kao i crkvena slavlja.

Na sastanku je dogovorena i jedinstvena minimalna kazna od 50 eura za nepoštovanje obveze nošenja zaštitne maske gdje je to propisano, kao npr. u sredstvima javnog prijevoza.

Bavarska je najavila kazne od najmanje 250 eura te 500 eura u slučaju ponavljanja prijestupa. Mijenja se i pravilo besplatnog testiranja za povratnike s godišnjih odmora. Ono je dosad bilo obvezno za povratnike iz rizičnih područja a dobrovoljno za sve ostale te ujedno i besplatno.

Od sredine rujna, kada bi u svim njemačkim saveznim pokrajinama trebali završiti školski praznici, povratnici iz rizičnih područja će nakon povratka u Njemačku morati otići u karantenu koju će biti moguće prekinuti tek nakon pet dana i to u slučaju negativnog testa na koronavirus.

Time se želi spriječiti prenošenje zaraze dobivene posljednjih dana boravka na rizičnom području, koja ne bi bila vidljiva na testu odmah po dolasku.

Oko testova za povratnike s godišnjih odmora se tijekom konferencije vodila i najžešća rasprava. Bavarska i dalje želi ustrajati na ponudi besplatnih testova u svojim zračnim lukama, kolodvorima i na autocestama.

Istodobno, kako javljaju agencije, kancelarka Angela Merkel zauzima se za stroža pravila za povratnike iz rizičnih područja, npr. u slučaju izostanka s posla zbog zaraze koronavirusom izostala bi isplata plaće. Ona je također protiv besplatnih testova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!