13:13 / 13.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Njemačka: Zbog korone odgođeno oko 50.000 operacija onkoloških pacijenata

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: - / REUTERS

Moramo krenuti od činjenice da zbog pandemije koronavirusa nije obavljeno oko 50.000 operacija na pacijentima koji boluju od raka, rekao je predsjednik Udruge njemačke pomoći oboljelima od raka.
Tijekom pandemije koronavirusa u Njemačkoj je odgođeno oko 50.000 operacija onkoloških bolesnika, priopćila je u ponedjeljak njemačka udruga za pomoć oboljelima od raka.

- Moramo krenuti od činjenice da zbog pandemije koronavirusa nije obavljeno oko 50.000 operacija na pacijentima koji boluju od raka, rekao je predsjednik Udruge njemačke pomoći oboljelima od raka (Deutsche Krebshilfe) Gerd Nettekoven za dnevnik Augsburger Allegemeine.

Objasnio je da zbog pandemije ne trpi samo obavljanje operativnih zahvata nego i ostale mjere podrške oboljelima od raka poput psihosocijalnih savjetovanja te je izrazio sumnju kako mnoga odgađanja u ovom području nisu bila "medicinski opravdana".

- Bojim se da se stvorio veliki val odgođenih terapeutskih i dijagnostičkih mjera što može dovesti do opasnog stanja kod mnogih pacijenata recimo u slučaju kasnih pregleda kod oboljelih od raka dojke, rekao je Nettekoven i dodao kako strahuje da bi se uskoro mogao pojaviti velik broj pacijenata kod kojih je rak zbog odgađanja dijagnosticiran prekasno.

Predviđa da se ovakva situacija u dogledno vrijeme neće promijeniti.

- Mi i dalje osjećamo pandemiju, a klinike i dalje moraju držati kapacitete slobodne za pacijente zaražene Covidom-19", rekao je Nettekoven.

On nije protiv liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa i u klinikama specijaliziranim za oboljele od raka, ali smatra da bi se moglo razmisliti o tome da se odjeli za onkologiju na velikim sveučilišnim klinikama rasterete i vrate isključivom tretmanu pacijenata oboljelih od raka.

- Potrebna je bolja koordinacija, zaključio je ovaj stručnjak.

Još sredinom svibnja Savez njemačkih klinika je izrazio bojazan da bi odgađanje milijuna operacija zbog preusmjeravanja kapaciteta na oboljele koronavirusom, moglo prouzročiti ozbiljne posljedice po ostale pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!