18:52 / 11.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Njemačka zbog mutiranih sojeva zatvara granice prema Austriji i Češkoj

Zatvaranje granica

Zatvaranje granica

Foto: Ilustracija / Pixabay

Njemačka u nedjelju zatvara granice s Austrijom i Češkom zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je donio odluku da pored kontrola granica prema Austriji, koje postoje od izbjegličke krize, i na graničnim prijelazima prema Češkoj uvede privremene kontrole. Cilj ovih mjera je sprječavanje unošenja mutiranih sojeva virusa u Njemačku, stoji u priopćenju.

Iz tih područja je zabranjen ulazak u Njemačku s izuzetkom njemačkih državljana i stranaca sa stalnim boravištem u Njemačkoj.

Seehofer je ranije od savezne vlade zatražio da pogranična područja u Češkoj i austrijsku pokrajinu Tirol proglasi područjima s mutiranim virusima kako bi se, kao i u slučaju Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila, mogla uvesti zabrana ulaska u Njemačku.

Vlada u Pragu je najavila da će od petka izolirati pogranična područja oko gradova Cheb, Sokolov i Trutnov.

Austrijska vlada je početkom tjedna Tirol proglasila područjem u koje se ne preporučuje putovanje.

Političari u Bavarskoj već nekoliko dana kritiziraju popuštanje mjera koje je u Austriji na snazi od ponedjeljka, strahujući da bi to moglo negativno utjecati na pozitivan epidemiološki razvoj situacije u Bavarskoj.

Savezne i pokrajinske vlasti jučer su produljile stroge mjere zatvaranja u Njemačkoj do 7. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!