12:42 / 29.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug

Foto: REUTERS/Christian Mang/File Photo

Foto: REUTERS/Christian Mang/File Photo

Foto: - / REUTERS

Ukupni javni dug države, pokrajina i općina porastao je u usporedbi s krajem prošle godine za 11 posto te je krajem lipnja iznosio 2,1 bilijuna eura.
Javni dug Njemačke ove godine je zbog pandemije Covida-19 dosegnuo rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.Sve o koronavirusu

Ukupni javni dug države, pokrajina i općina porastao je u usporedbi s krajem prošle godine za 11 posto te je krajem lipnja iznosio 2,1 bilijuna eura, stoji u priopćenju ureda u Wiesbadenu.

To je najviši ikad zabilježen javni dug u Njemačkoj. Porast se povezuje s mjerama uvedenim u borbi protiv posljedica pandemije Covida-19. Najviše je porastao javni dug federacije, a među saveznim pokrajinama u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji. Unatoč visokoj razini javnog duga, ekonomisti porast ne smatraju dramatičnim.

- Porast državnog duga je potpuno primjeren čak i kada se radi o ovako velikim iznosima jer je time spriječena još gora financijska kriza, rekao je za Reuters Jens Suedekum, profesor na Sveučilištu u Düsseldorfu.

On smatra da će država "dobro podnijeti" novo zaduženje jer praktički ne plaća kamate. Bundestag trenutno raspravlja o proračunu za sljedeću godinu koji predviđa nova zaduženja od oko 90 milijardi eura. Savezni ministar financija Olaf Scholz je upozorio da se mjere financijske pomoći gospodarstvu ne smiju naglo prekinuti.

- Ako to sada učinimo, riskiramo puno veće izdatke kasnije i time stavljamo budućnost na kocku, rekao je Scholz u utorak u parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!