Njemačka želi hitan summit EU-a o izbjeglicama

04.10.2022.

15:21

Autor: M.M./Hina/HRT

U Njemačkoj kritika mjere po kojoj se izbjeglice iz Ukrajine tretiraju drugačije nego izbjeglice iz drugih zemalja.

U Njemačkoj kritika mjere po kojoj se izbjeglice iz Ukrajine tretiraju drugačije nego izbjeglice iz drugih zemalja.

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Stranka vladajuće koalicije u Njemačkoj, Liberalno-demokratska stranka (FDP), zatražila je u utorak hitan summit na razini Europske unije zbog upozorenja stručnjaka o velikom broju izbjeglica iz Ukrajine koji bi u EU mogli stići ove zime.

- Nama je u najkraćem mogućem roku potreban dogovor, i na nacionalnoj i na razini Europske unije, rekao je Stephan Thomae, otpravnik poslova zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu.

Dodao je kako se "sada osvećuje" to što dogovor o zajedničkom europskom sustavu azila posljednjih godina "nije napredovao ni za jedan korak".

- Moramo hitno održati summit EU-a o migracijama, o sadašnjim i budućim kretanjima izbjeglica, rekao je Thomae. Pozdravio je to što se summit na razini Njemačke, na kojem bi trebao biti dogovoren ključ za primanje izbjeglica između saveznih pokrajina, održava već u listopadu.

Najistaknutiji njemački znanstvenik za pitanja migracija Gerald Knaus upozorio je na "izvanredno stanje" koje bi moglo slijediti s dolaskom zime.

- Nalazimo se pred povijesnom izbjegličkom zimom ako se stanje u Ukrajini i dalje bude zaoštravalo i opskrba energijom, zbog uništenja energetskih postrojenja, bude onemogućena, rekao je Knaus.

Smatra da EU "uopće nije pripremljen" za takav razvoj događaja. Knaus upozorava na to da zemlje poput Poljske i Češke i dalje nose glavni teret kad je riječ o izbjeglicama pristiglima iz Ukrajine.

- Zato se mora dogovoriti sustav prema kojem bi i zemlje poput Italije i Francuske primile dio izbjeglica, rekao je Knaus.

Istodobno se u Njemačkoj sve glasnije kritizira mjera prema kojoj se izbjeglice iz Ukrajine tretiraju drugačije od izbjeglica i tražitelja azila iz drugih zemalja.

Nedavno je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz kritizirao navodni "socijalni turizam" dijela ukrajinskih izbjeglica koje, prema njegovim navodima, mjesečno dolaze u Njemačku po financijsku pomoć te se zatim vraćaju u Ukrajinu.

Predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla upozorio je na to da ukrajinske izbjeglice, koje su već prijavljene u nekoj zemlji EU-a, zbog boljih uvjeta sada dolaze u Njemačku.

Od lipnja se izbjeglice iz Ukrajine u Njemačkoj ne tretiraju kao tražitelji azila, nego kao domaći primatelji socijalne i pomoći za nezaposlene, pri čemu je riječ o višim iznosima pomoći, a omogućen im je i neograničen pristup tržištu rada.

Procjenjuje se da u Njemačkoj trenutačno boravi oko milijun izbjeglica koje su nakon ruskog napada na Ukrajinu potkraj veljače pristigle u Njemačku.

Njemački političari upozoravaju i na pojačan priljev izbjeglica i tražitelja azila i iz drugih zemalja. Unutarnjopolitički glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Alexandar Throm (CDU) zatražio je pojačane kontrole na granicama, posebno prema Češkoj i Austriji.

On je upozorio na to da, posebice preko Srbije, mnogi ilegalni migranti pokušavaju ući u EU zbog toga što Srbija građanima mnogih zemalja iz kojih dolaze potencijalni izbjeglice omogućava bezvizni ulazak u zemlju.

- Mislim da treba ozbiljno porazgovarati sa Srbijom kako bi se promijenila ta praksa. Osoba koja želi u EU mora se prilagoditi i viznom sustavu EU-a, rekao je Throm.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!