Njemačka: Željeznički sindikati protiv produljenja jeftine karte javnog prijevoza

28.07.2022.

16:13

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Pripadnici sindikata zaposlenih u Njemačkoj željeznici (Deutsche Bahn DB) protive se produljenju subvencioniranih karata javnog prijevoza koje u ljetnim mjesecima uzrokuju gužve i zastoje u njemačkom lokalnom željezničkom prijevozu.

- Karta, kojom se zapravo htjelo rasteretiti one koji svaki dan putuju na posao ili fakultet, prouzročila je dodatnu navalu putnika na vlakove, rekao je predsjednik sindikata strojovođa Klaus Weselsky. Ustvrdio je da takva navala željezničkom sustavu, koji je ionako već preopterećen, ne čini dobro.

Slično se izrazio i potpredsjednik sindikata zaposlenih pri DB-u Martin Burkert koji je rekao da je uvođenje tzv. karte od 9 eura dovelo do ruba kolapsa. Zaposleni pri DB-u su dovedeni na rub granice izdržljivosti, pa i preko njega, rekao je Burkert.

Oba sindikalista su se zauzela za to da se subvencija karata ne produljuje dulje od predviđenog razdoblja do kraja kolovoza.

- Naša je želja naravno da dugoročno javni prijevoz postane besplatan za sve. No prvo moramo u cijeloj zemlji stvoriti kapacitete za toliki broj putnika, rekao je Weselsky u razgovoru za javni servis RBB.

Njemačka vlada je u paketu rasterećenja građana zbog poskupljenja energenata u lipnju uvela mjesečnu kartu po cijeni od 9 eura koja vrijedi u svim vozilima javnog prijevoza na području cijele Njemačke. Zbog velikog odaziva vlada razmišlja o nastavku subvencioniranja karata javnog prijevoza.

Kritičari ove mjere upozoravaju na to da se više od 2,5 milijarde eura, koliko je ova akcija stajala, moglo uložiti u obnovu zastarjele infrastrukture i kupnju novih vlakova kako bi se povećala konkurencija domaćem zračnom prijevozu. Kritike na račun ove mjere dolaze i zbog prenatrpanih vlakova, što je prouzročilo dodatna kašnjenja i onima koji su ovisni o lokalnim vlakovima za odlazak na posao, dodatno otežalo putovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!