12:55 / 13.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Njemačka: Žestoka predizborna kampanja, Laschet vodi prema anketama

Žestoka predizborna kampanja u Njemačkoj

Žestoka predizborna kampanja u Njemačkoj

Foto: Michael Kappeler / REUTERS

Dva su tjedna do saveznih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, nakon kojih će završiti 16 godina na vlasti kancelarke Angele Merkel. Prema anketama vodi Socijaldemokratska stranka, nekoliko postotnih bodova manje ima CDU Angele Merkel s bavarskim CSU-om, a na trećem su mjestu Zeleni. Kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz pobjednik je i drugog televizijskog sučeljavanja.

Dok Angela Merkel nakon 16 godina kancelarskog mandata odlazi u oproštajne posjete europskim liderima, u Njemačkoj se vodi žestoka predizborna kampanja za njezina nasljednika. A njezin nasljednik na čelu CDU-a Armin Laschet, sudeći prema predizbornim anketama, neće dobro proći na saveznim izborima 26. rujna. 


- Jamčim vam kao kancelar: možete mi vjerovati da ću ukinuti birokraciju, neću vršiti nikakav pritisak i nećemo vam govoriti kako da razmišljate, govorite i živite, najavio je Armin Laschet, kandidat CDU-a i CSU-u za kancelara.


Laschet je izgubio i drugo televizijsko sučeljavanje od protukandidata, socijaldemokrata Olafa Scholza. Ministra financija i vicekancelara u aktualnoj velikoj koaliciji birači vide kao političara koji će jamčiti nastavak politike Angele Merkel, uz Helmuta Kohla, najdugovječnije njemačke kancelarke.


- Posvećen sam tome da osiguram više poštovanja u društvu za svakoga, da svako profesionalno i životno postignuće bude priznato. To također znači da oni koji zarađuju malo moraju biti više plaćeni, rekao je Olaf Scholz, kandidat SPD-a za kancelara.


Njemačka politička scena s godinama postaje sve fragmentiranija. Dosad su samo dvije stranke u poslijeratnoj povijesti davale kancelara, CDU i SPD, 70-ih su osvajale 90 posto glasova, a sada zajedno ne mogu skupiti ni 50 posto, zbog čega velika koalicija više nije moguća. Treća stranka po snazi su Zeleni, koji imaju veliku popularnost među mlađima, a podržava ih od 15 do 17 posto birača. 


- Ovo je velika prilika za našu zemlju, za zdrav i dobar život, za snažnu ekonomiju sa sigurnim radnim mjestima, za pravu socijalnu koheziju, izjavila je Annalena Baerbock, kandidatkinja Zelenih za kancelarku.


Najvjerojatnija postizborna koalicija je između Socijaldemokrata i Zelenih, ali zajedno ipak neće imati dovoljno mandata za sastavljanje vlade i morat će pozvati jednu od manjih stranaka, Pro-biznis ili stranku ekstremne ljevice, a ni jednu ni drugu biračko tijelo SPD-a neće rado prihvatiti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!