Njemačka znatno povećala broj javnih punionica za električna vozila u 2022.

15.03.2023.

12:50

Autor: M.M./Hina/HRT

Njemačka znatno povećala broj javnih punionica za električna vozila u 2022.

Njemačka znatno povećala broj javnih punionica za električna vozila u 2022.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka je u 2022. godini povećala broj javnih punionica za električna vozila za 35 posto, na 80.500, izvijestilo je Njemačko udruženje industrije energije i vode (BDEW).

Nove punionice povećale su kapacitet za punjenje za više od 40 posto, na 2,47 gigavata, navodi BDEW.

Snažno povećanje kapaciteta udruga objašnjava u prvom redu znatno većem broju punktova za ultrabrzo punjenje kapaciteta od najmanje 150 kilovata.

- Brojke jasno pokazuju ogroman tehnološki skok u kapacitetima za punjenje, zaključila je izvršna direktorica BDEW-a Kerstin Andreae u priopćenju objavljenom u utorak.

- Vozila se pune sve brže, operateri punionica prilagođavaju tehnologiju i nude veći kapacitet punjenja.

Broj punionica često je meta kritika, argumentiranih vladinim planom o milijun punionica do 2030., navodi Andreae, tvrdeći da je taj cilj zapravo tehnički zastario budući da ne uzima u obzir kapacitet za punjenje.

Razgranata mreža punionica preduvjet je elektromobilnosti u cestovnom prometu. Da bi se postigao cilj Berlina o milijun punionica do kraja desetljeća, svake bi godine trebalo otvoriti više od 131.000 novih mjesta za punjenje, znatno više no do sada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!