Njemački aktivisti okupirali selo da spriječe otvaranje ugljenokopa

07.01.2023.

22:34

Autor: Hina/HRT

RWE namjerava demolirati Lützerath kako bi rudario ugljen

RWE namjerava demolirati Lützerath kako bi rudario ugljen

Foto: Thilo Schmuelgen / REUTERS

Klimatski aktivisti u subotu su se okupili u napuštenom njemačkom selu blizu Lützeratha, koje bi trebalo biti srušeno da bi se na njegovom mjestu izgradio otvoreni ugljenokop.

Autobusi su ih dovezli u teško pristupačan teren te su postavili nove šatore u kampu u obližnjem polju. Aktivisti su betonskom masom lijepili staklene boce na ulice Lützeratha i napravili još barikada da blokiraju policijske operacije čišćenja sela.


Europski energetski div RWE namjerava demolirati Lützerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti organiziraju prosvjede i zauzimaju zgrade i kuće već dvije godine.


Vlada zapadne savezne države Sjeverne Rajne Vestfalije, koja je koalicija konzervativnih Kršćanskih demokrata i Zelenih, priprema se za to da policija izbaci prosvjednike i očisti mjesto, moguće unutar nekoliko dana.


Krajem prosinca, lokalni okrug u kojem je smješten Lützerath izdao je opću naredbu da se evakuira selo.


Aktivisti polažu nade u sudsku presudu koja se očekuje u ponedjeljak. Upravni sud u Münsteru treba odlučiti je li bila zakonita ranija presuda koja je dopustila dužnosnicima da zabrane aktivistima da okupiraju Lützerath.


Okupacija Lützeratha, smještenog blizu grada Erkelenza, intenzivirala se uoči sudske odluke. Očekuje se da će se u nedjelju pojaviti i jedna od najistaknutijih njemačkih klimatskih aktivistica, Luisa Neubauer. Ona je pozvala pristaše da joj se pridruže tamo.


Prošle godine su se RWE i njemačka vlada dogovorili da planirano postupno isključenje korištenja ugljena ubrzaju za osam godina te da do toga dođe 2030. godine, no taj dogovor nije spasio Lützerath.


Vlada kaže da će do toga datuma ugljen i dalje biti potreban da se osigura sigurnost njemačkih energetskih zaliha s obzirom na previranja na tržištima zbog ruskog rata u Ukrajini.


- Gorenje ugljena ispod Lützeratha znači raskidanje s klimatskim ciljevima Pariškog sporazuma. Više ne trebamo ugljen pod selom i jednostavno si ne možemo priuštiti da nastavimo spaljivati energetski izvor koji je od svih najštetniji za klimu, rekao je agenciji dpa klimatski stručnjak Greenpeacea Karsten Smid, rekavši da se profit stavilo ispred planeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!