Njemački ARD i ZDF privremeno prekidaju izvještavanje iz Rusije

15:06 / 05.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Prekid izvještavanja

Prekid izvještavanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačke tv kuće ARD i ZDF u subotu su najavile privremeni prekid izvještavanja iz Moskve, kako bi se ispitale posljedice nedavno donesenog ruskog zakona kojim se prijeti sankcijama za bilo kakvo širenje "lažnih informacija o vojsci".

- Dvije njemačke javne televizije zasad obustavljaju izvještavanje iz svojih moskovskih studija, stoji u priopćenju.

- Nastavit će iscrpno informirati javnost o događajima u Rusiji i Ukrajini, ali s ostalih mjesta koja se nalaze izvan Rusije.

Ovakva odluka ARD-a i ZDF-a uslijedila je nakon odluke ostalih međunarodnih medijskih kuća da privremeno prekinu izvještavanja svojih novinara iz Rusije.

- Novinska agencija Bloomberg u petak je objavila da će privremeno prekinuti s prikupljanjm informacija u Rusiji, rekao je njezin šef John Micklethwait.

Novim zakonom, koji je u petak potpisao predsjednik Vladimir Putin, predviđena je zatvorska kazna i do 15 godina za širenje informacija čiji je cilj diskreditirati ruske vojne snage te se, u skladu sa zakonom, kažnjava svaki poziv na sankcioniranje Moskve.

- Čini se da je zakon napisan tako da svakoga slobodnog novinara napravi kriminalcem, što nam onemogućuje nastavak obavljanja bilo kakvog privida novinarstva u toj zemlji, dodao je Micklethwait.

Američki informativni kanal CNN također je objavio da prekida emitiranje svojih programa u Rusiji jer je "vrijeme za procjenu situacije".

Istu su odluku ranije donijeli britanski BBC i kanadski CBC/Radio Canada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!