Njemački božićni sajmovi pod upitnikom

18.11.2021.

07:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Njemački božićni sajmovi pod upitnikom

Njemački božićni sajmovi pod upitnikom

Foto: Fabian Bimmer / REUTERS

Jedan od najvećih već je otkazan: poznati Christkindlmarkt u Muenchenu neće se održati ni ove godine, a zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije pod upitnikom su i ostali božićni sajmovi u zemlji.

Teško je zamisliti ispijanje kuhanog vina na božićnom sajmu dok su bolnice na izmaku snaga i bore se posljednjim resursima, komentirao je saski premijer Michael Kretschmer dilemu oko toga treba li otvarati božićne sajmove u trenutku kada Njemačka bilježi rekordne brojke zaraženih koronavirusom.

Kretschmer zna o čemu govori. Saska bilježi rekorde među njemačkim pokrajinama, incidencija se ondje penje i preko tisuću zaraženih na 100.000 stanovnika.

I glavnom gradu Dresdenu vlada dilema oko ovogodišnje sudbine jednog od najstarijih božićnih sajmova u Njemačkoj. No odgovor na pitanje hoće li Striezelmarkt, koji je prvi put održan 1434., biti organiziran rukama je gradskih i općinskih vlasti.

A one se nadaju da će u Dresdenu božićnog sajma ipak biti. Uz tzv. pravilo 2G (pristup samo cijepljenima i onima koji su preboljeli) izlagači se nadaju da će privući dovoljno posjetitelja. Iako je stopa procijepljenosti upravo u ovoj saveznoj pokrajini najniža.

Sajam bi trebao biti otvoren u ponedjeljak, štandovi i kućice su već postavljeni, oko sajma je postavljena ograda. No u četvrtak i petak savezne i predstavnici pokrajinskih vlasti u Berlinu odlučuju koje mjere bi mogle biti uvedene za zaustavljanje eksplozije epidemije.

Žrtve bi mogli biti i božićni sajmovi na kojima u pravilu vladaju velike gužve, a zbog konstantne konzumacije jela i pića je gotovo nemoguće provoditi pravilo o nošenju maske ili održavanju razmaka.

Muenchen već odustao

Ne mogu opisati kroz što trenutno prolazimo: noćima ne spavamo zbog neizvjesne situacije, rekla je za agenciju AFP Karin Hantsche čija obitelj već 32 godina na božićnom sajmu u Dresdenu prodaje medenjake. Prihodi s božićnog sajma čine preko 50 posto godišnjeg prihoda obiteljskog poduzeća.

Kako će razvoj epidemije i prateće zakonske promjene utjecati na planove o otvaranju sajma, teško je trenutno predvidjeti, rekao je Robert Franke iz komunalnog redarstva Dresdena.

Muenchen je prvi grad koji je odustao, drugu godinu zaredom, od održavanja božićnog sajma.

U Nuernbergu, koji se kao i Muenchen nalazi u Bavarskoj, saveznoj pokrajini koja je isto među vodećima po broju zaraženih, odlučili su spasiti svoj božićni sajam, također među najpoznatijim i najbogatijim u Europi, tako što su ga podijelili u nekoliko manjih. Nadaju se da će time smanjiti gužve.

Organizatori kažu kako se pandemija može izbjeći sustavnim pridržavanjem pravila poput nošenja maski, držanja razmaka ili jednosmjernim kretanjem.

No problem je u tome što je epidemiološka situacija sada gora nego prošle godine kada su sajmovi redom bili zatvoreni.

Lothar Wieler, direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch apelirao je na organizatore da se i ove godine suzdrže od organiziranja sajmova.

Važan gospodarski faktor

Božićni sajmovi u Njemačkoj imaju veliku privrednu važnost.

Prije pandemije oko 3.000 sajmova, od malih i kvartovskih pa do svjetski poznatih, privlačili su preko 160 milijuna posjetitelja i ostvarivali prihode od tri do pet milijardi eura.

Promet je međutim sustavno padao još i prije pandemije i to posebice od 2016. i terorističkog napada na božićni sajam u Berlinu.

Islamistička prijetnja ostala je i u idućim godinama čemu je pridonio napad na božićni sajam u Strasbourgu te spriječen napad na sajam u Essenu.

No unatoč svemu Nijemci se i dalje vesele predbožićnim ritualima poput ispijanja kuhanog vina na božićnim sajmovima.

- Božićni sajam je posto masovni fenomen koji je teško ignorirati, kaže kulturolog Gunther Hirschfelder iz Regensburga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!