19:35 / 12.03.2018.

Autor: M.M./HRT

Njemački demokršćani i socijaldemokrati potpisali koalicijski ugovor

-

-

Foto: - / -

Njemački demokršćani i socijaldemokrati potpisali su u Berlinu koalicijski ugovor te najavili brzo ostvarivanje političkih ciljeva koji u njemu stoje.
Predsjednici stranaka nove demokršćansko-socijaldemokratske koalicije potpisali su u Berlinu koalicijski ugovor te istodobno najavili brzo ostvarivanje političkih ciljeva sadržanih u ugovoru.

Prije gotovo pola godine birači su nam dali zadatak za stvaranje stabilne vlade i put do toga je bio sve samo ne jednostavan, rekla je aktualna i buduća njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel uoči potpisivanja koalicijskog ugovora, aludirajući na propale pregovore demokršćana sa zelenima i liberalima te na dugotrajne pregovore sa socijaldemokratima koji su uslijedili nakon toga.

Mnogo je posla pred nama. Na gotovo svim područjima moramo brzo zasukati rukave, rekla je aktualna i buduća njemačka kancelarka uoči potpisivanja koalicijskog ugovora.

Najavila je ispunjenje obećanja blagostanja za sve građane. Blagostanje mora doprijeti do svih slojeva društva, rekla je Merkel. Najavila je i da će zajedno s francuskim partnerom Emmanuelom Macronom isto tako brzo prionuti poslu oko reformi Europske unije.

Vršitelj dužnosti predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Olaf Scholz posebice je ukazao na socijalnu dimenziju novog koalicijskog ugovora i najavio borbu za socijalni boljitak u čitavoj Europskoj uniji.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer, koji će u budućoj vladi obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova, istaknuo je kako novi koalicijski ugovor sadrži mnogo elementa koji će pridonijeti boljem socijalnom statusu mnogih građana Njemačke.

Na sjednici Bundestaga u srijedu Angela Merkel bi trebala biti izabrana za njemačku kancelarku, nakon čega bi trebali prisegnuti i članovi nove vlade.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!