14:19 / 08.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Njemački desničari oružje nabavljali u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primatelja pronađeno je više komada oružja, među kojima poluautomatske puške tzv. pump-guns i više od 200 komada streljiva.
Državno odvjetništvo u Münchenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Alexandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Njemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.

Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primatelja pronađeno je više komada oružja, među kojima poluautomatske puške tzv. pump-guns i više od 200 komada streljiva, rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog odvjetništva u Münchenu.

Osobe u čijim je rukama završilo oružje pripadaju ekstremnoj desnoj sceni, rekao je Ruhland. Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Reicha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

Njemački istražitelji do osumnjičenoga Alexandra R. došli su na osnovu saznanja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretrage u Hrvatskoj pronašle veću količinu oružja namijenjenu kupcima u Njemačkoj.

Novinari u TV prilogu razgovaraju s nekoliko osoba u Slavoniji koje su djelomice već odslužile zatvorske kazne zbog posjedovanja i preprodaje nelegalnog naoružanja. U prilogu sugovornici kažu da oružje dolazi iz Srbije, ali da jedan dio potječe iz razdoblja tijekom i nakon Domovinskog rata.

Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalne desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desne populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji njemačke su kolege obavijestili da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje koje je, prema riječima jednog svjedoka, namijenjeno desničarskoj stranci AfD.

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Münchena priopćio je da nikada nisu ni ponudili ni kupovali nelegalno naoružanje. 

Alexander R. do izručenja Njemačkoj u rujnu živio je, kako se navodi u prilogu, u jednom hrvatskom lučkom gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!