Njemački i hrvatski vatrogasci potpisali sporazum o suradnji

10.08.2023.

12:32

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Potpisivanje sporazuma o suradnji

Potpisivanje sporazuma o suradnji

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Sporazum o suradnji Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i Hrvatske vatrogasne zajednice potpisan je u četvrtak, u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije.

Potpisao ga je predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga Frank Knödler i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Razgovaralo o budućoj suradnji strateških partnera u okviru projekta Nastavnog okvirnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vatrogasnom centru u Vučevici.

Potpisanim sporazumom bio je zadovoljan predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga Frank Knödler koji je izjavio kako je sada još više učvršćena njihova dugogodišnja suradnja koja će biti strukturirana i intenzivirana. Rekao je da će zbog klimatskih promjena centar njihove pozornosti biti i zaštita šuma od požara, a u tom smislu mogu puno učiti od hrvatskih vatrogasaca koji imaju izuzetno iskustvo.

- Zato smo jučer posjetili zrakoplovnu luku s protupožarnim zrakoplovima u Zadru. Važno je spojiti sva ta znanja i iskustva, te ću inzistirati na suradnji pogotovo u ljetnom razdoblju. Posebno smo impresionirani novim vatrogasnim zakonom u Hrvatskoj jer je jasna hijerarhija zapovijedanja što mi nemamo, a važno je za pomoć u svakom pogledu. Neke od tih segmenata ćemo implementirati u Baden-Württembergu, izjavio je Knödler.

Nova iskustva u gašenju šumskih požara


Župan Blaženko Boban je rekao da će temeljem potpisanog sporazuma njihove kolege iz Njemačke tijekom ljeta biti stalni gosti u Vatrogasnom centru za obuku u Vučevici gdje će od hrvatskih vatrogasaca dobivati iskustva u gašenju šumskih požara, ali će međusobno razmjenjivati i druga iskustva. Zahvalio im je na pomoći koju su poslali nakon potresa Sisačko-moslavačkoj županiji i rekao da će prilikom otvaranja Vatrogasnog centra u Vučevici donirati dva specijalna vozila za uvježbavanje i treniranje vatrogasaca na poligonu.

- Od početka godine do kraja srpnja 3099 požara, rekao je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je uvjeren da će Vatrogasni centar u Vučevici postati centar jugoistočne Europe, ali i centar sigurnosti u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije.

Na novinarska pitanja je kazao da je od početka godine, pa do kraja srpnja bilo 3099 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u isto vrijeme bilo njih 8156. U prvih sedam mjeseci 2022. godine je izgorjelo 55.350 hektara, a u istom razdoblju ove godine 3767 hektara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!