Njemački kancelar odao počast sudionicima protuhitlerovske urote 1944.

20.07.2022.

22:37

Autor: Hina/HRT

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz odao je u srijedu počast sudionicima propalog pokušaja ubojstva tadašnjeg ratnog diktatora, nacističkog vođe Adolfa Hitlera, koji se zbio na današnji dan, 20. srpnja 1944., pod vodstvom Clausa Schenka Grafa von Stauffenberga.

"Prije sedamdeset i osam godina žene i muškarci okupljeni oko pukovnika Stauffenberga riskirali su svoje živote da sruše Hitlerov režim", napisao je Scholz na Tweeteru.

"Divim se njihovoj hrabrosti kao i hrabrosti svih onih koji su se suprotstavili nacistima. Njihova žrtva obvezuje nas da se uvijek borimo za demokraciju", napisao je njemački kancelar.

Friedrich Merz, čelnik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) također se oglasio na Tweeteru napisavši da ta godišnjica "nas podsjeća da se zalažemo za naše vrijednosti".

Stauffenberg je pokušao Hitlera ubiti bombom kako bi se okončao 2. svjetski rat. Podmetnuo je bombu ispod stola prilikom okupljanja njemačkih časnika s Hitlerom te je detonirao, no stol je bio tako masivan da je zaštitio Hitlera od eksplozije.

Rat se nastavio i trajao još jednu godinu, do svibnja 1944. Stauffenberg i troje njegovih pomoćnika strijeljani su u Berlinu još iste večeri kad je izveden neuspjeli atentat.

Oko 90 drugih suradnika koji su bili uključeni u zavjeru naknadno su pogubljeni. Tijekom današnjeg dana ovaj je datum obilježen i na druge načine, polaganjem vijenaca i polaganjem prisege vojnih ročnika u Bendlerblocku u Berlinu, gdje je Stauffenberg bio pogubljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!