Njemački kancelar: Putin je krivo obaviješten o ratu

01.04.2022.

14:23

Autor: M.M./HRT/Hina

Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz

Foto: Steffi Loos / Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je sumnju da predsjednički savjetnici u potpunosti informiraju predsjednika Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini.

Scholz je rekao na njemačkom političkom podcastu koji će biti objavljen u nedjelju kako je uvjeren da "ruski predsjednik nije dobro informiran" i da "njegove službe skrivaju puno toga od njega. Na primjer, koliko je ruskih vojnika poginulo u ovom ratu."

Sličnu izjavu imao je čelnik britanske obavještajne agencije GCHQ koji je rekao u četvrtak da se Putinovi savjetnici boje reći mu istinu. Američka vlada također je iznijela slične komentare u četvrtak, pozivajući se na svoje obavještajne podatke.

- Bez obzira na to, rekao je Scholz, Kremlj bi trebao biti svjestan razmjera svoje krive procjene po pitanju Ukrajine. Putin je osjetio da ga je ruska vojska obmanula, rekao je Scholz, što je uzrokovalo tenzije između čelnika Kremlja i vojnog vodstva.

Scholz je naglasio da Rusija ne može izići kao pobjednik, bez obzira na to kako sukob završio. "Ovaj rat ne uništava samo Ukrajinu, nego i rusku budućnost", rekao je, dodavši da se bez mirnog rješenja Rusija neće moći vratiti čak ni "umjerenom" gospodarskom rastu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!