14:02 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Njemački metalci traže veće plaće i kraći radni tjedan

-

-

Foto: - / -

IG Metall je s 2,7 milijuna članova najveći sindikat u Njemačkoj.
Štrajkovima upozorenja najveći njemački sindikat IG Metall nastavio je borbu za povećanje plaća, ali i mogućnost skraćivanja radnog tjedna na 28 sati.

Nakon pregovora s poslodavcima u četvrtak će vidjeti ima li smisla dalje pregovarati ili će domah krenuti s cjelodnevnim štrajkovima bez vremenskog ograničenja, rekao je predsjednik IG Metalla Joerg Hofmann u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse.

U srijedu je štrajkalo preko 20.000 metalaca, a IG Metall za gotovo četiri milijuna zaposlenih traži povećanje plaća od šest posto. Novost je zahtjev za individualnim skraćenjem radnog tjedna s 35 na 28 sati. Za radnike koji bi iskoristili skraćeni radni tjedan i to zbog potrebe skrbi oko male djece ili roditelja, IG Metall traži i isplatu pune plaće.

Udruga poslodavaca u metalskoj branši je uoči pregovora ponudila povećanje plaća za dva posto te jednokratnu isplatu bonusa. Poslodavac je istodobno spreman na uvođenje individualnog skraćenog radnog tjedna ako sindikati pristanu na produljenje radnog tjedna za one radnike koji to žele.

IG Metall je s 2,7 milijuna članova najveći sindikat u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!