Njemački ministar odbacio nastavak rada nuklearki radi štednje plina

21.08.2022.

16:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

Robert Habeck

Robert Habeck

Foto: Lisi Niesner/File Photo / REUTERS

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je odbacio ideju o produženju rada triju preostalih njemačkih nuklearnih elektrana kako bi se uštedjelo na plinu, kazavši da bi to uštedjelo najviše 2 posto tog energenta.

Ta ušteda nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije u kojoj postoji konsenzus, rekao je Habeck tijekom razgovora s građanima, na dan otvorenih vrata vlade.

Preostale elektrane trebale bi se zatvoriti do kraja godine, u skladu sa zakonom koji je donijela vlada kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushima 2011. godine.

- Ako uzmemo u obzir koliko bi uštedjeli, to bi bila pogrešna odluka, smatra Habeck.

Dodao je kako je eventualno otvoren za ideju produžetka rada nuklearke u Bavarskoj ako se to pokaže nužnim za stabilnost i opskrbu električnom energijom na zimu.

Njemačka će provesti testiranje svoje mreže u narednim tjednima.

Bavarska, važan motor njemačkog gospodarstva, ovisna je o elektranama na plin te ima nekoliko termoelektrana na ugljen i nedovoljno vjetrenjača.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!