Njemački parlament prihvatio paket mjera ekonomske pomoći

11:12 / 20.05.2022.

Autor: HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Njemački parlament prihvatio je u četvrtak paket mjera ekonomske pomoći za građane pogođene visokom inflacijom, uključujući uvođenje mjesečne karte za javni prijevoz od samo devet eura u cijeloj zemlji. Vlada će izdvojiti 2,5 milijardi eura kako bi kompenzirala gubitke prihoda prijevoznicima.

Paket također uključuje smanjenje poreza za benzin i dizel za kvartalno razdoblje, čime se porez na energiju spustio na minimalnu razinu dopuštenu u Europskoj uniji. Mjera ima za cilj spustiti cijene na razine prije krize. Međutim, to je sada kontroverzno, budući da su cijene osjetno pale u Njemačkoj, nakon prvotnog rasta zbog ruske invazije Ukrajine.

Mjera jeftinijih mjesečnih karata za javni prijevoz, predložena od strane njemačke koalicije lijevog centra, za cilj ima potaknuti više ljudi da se ne voze automobilima i prijeđu na korištenje ekološki prihvatljivijeg oblika prijevoza. Prodaja karata u cijeloj zemlji počinje već u ponedjeljak.

Konzervativna oporba kritizirala je tu mjeru, tvrdeći da su karte "brzo rješenje" koje će rasteretiti korisnike javnog prijevoza na račun industrije i riskirati trajnu štetu za sektor.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!