Njemački političari upozoravaju na nove podjele

03.10.2022.

22:38

Autor: HRT/Hina/J.L.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelar Olaf Scholz

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelar Olaf Scholz

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Njemački političari proslavili su 32. godišnjicu njemačkog ujedinjenja, no upozorili da se zajedništvo ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo usred mnoštva suvremenih izazova.

Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier bili su među uzvanicima na službenoj svečanosti u istočnom gradu Erfurtu u saveznoj pokrajini Tiringiji.

Baerbel Bas, predsjednica donjeg doma njemačkog parlamenta, Bundestaga, i tirinški premijer Bodo Ramelow, predsjednik gornjeg doma, Bundesrata, zabrinuto su govorili na ceremoniji u opernoj kući u Erfurtu.

Bas je rekla da razlike između bivše Zapadne i Istočne Njemačke još uvijek postoje, usred porasta protuvladinih osjećaja na bivšem komunističkom istoku.

- Način na koji se odnosimo jedni prema drugima u biti određuje snagu naše zemlje. Želim manje gnjeva i više poštovanja, manje naređivanja i više znatiželje, manje predrasuda i više empatije, rekla je Bas, socijaldemokratkinja koja je odrasla u Zapadnoj Njemačkoj.

- Demokratske rasprave vode do rješenja, no razumijevanje i poštovanje ne mogu cvjetati u otrovnoj atmosferi, dodala je.

Prosvjedi su održani na mnogim mjestima na istoku Njemačke na Dan njemačkog jedinstva. Veliki broj policajaca u Erfurtu spriječio je nastajanje problema.

Prosvjednici su izražavali bijes zbog inflacije, rata u Ukrajini, epidemioloških mjera zbog koronavirusa i drugih politika vlade kancelara Scholza.

Američki državni tajnik Antony Blinken poručio je da je Njemačka postala izdržljivi NATO saveznik i utjecajni globalni vođa.

- Sjedinjene Američke Države su sretne što imaju tako snažnog partnera u našim zajedničkim naporima da branimo demokraciju, ljudska prava, vladavinu prava i institucije koje su zajamčile mir i sigurnost gotovo osam desetljeća, rekao je Blinken koji je Njemačkoj čestitao Dan njemačkog jedinstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!