14:50 / 23.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Njemački poljoprivrednici za slab urod krive klimatske promjene

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Urod žitarica ove je godine šest posto slabiji nego prosjek od 2013.do 2017. Posebno su pogođeni dijelovi srednje, istočne i sjeverne Njemačke.
Njemački poljoprivrednici žale se na slabiji urod drugu godinu zaredom, a kao uzrok navode klimatske promjene.

- Snažno osjećamo klimatske promjene i to postaje sve veći izazov, priopćio je Njemački savez poljoprivrednika.

Urod žitarica ove je godine šest posto slabiji nego prosjek od 2013. do 2017. Posebno su pogođeni dijelovi srednje, istočne i sjeverne Njemačke. Relativno nepromijenjene vrijednosti zabilježene su samo na jugu u saveznim pokrajinama Bavarska i Baden-Wuerttemberg.

- Još osjećamo posljedice katastrofalne suše 2018., ali i ove godine u mnogim je dijelovima Njemačke bilo manje padalina nego inače, rekao je predsjednik Saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied za javni servis ARD. On je zatražio pomoć od vlade te objasnio kako rizik lošeg vremena ne može pasti samo na leđa poljoprivrednika.

Osim suša, poljoprivrednici su se i ove godine suočili s problemom manjka sezonskih radnika. Savez poljoprivrednika stoga traži da vlada potpiše sporazum i sa zemljama koje nisu članice Europske unije kako bi radnicima bio omogućen sezonski rad u poljoprivredi.

Prošle godine ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner sušu je proglasila nepogodom nacionalnog razmjera. Njemačka stranka Zeleni od vlade je zatražila promjenu poljoprivredne strategije koja bi se bolje prilagodila novonastalim vremenskim uvjetima.

- Još prošle godine ministarstvo poljoprivrede trebalo je učiniti sve kako bi se donijela strategija za poljoprivredu koja bi bila otpornija na vremenske ekstreme i klimatske promjene, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Zeleni Anton Hofreiter u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!