Njemački predsjednik u obraćanju naciji: Pred nama su teške godine

28.10.2022.

14:35

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier upozorio je građane Njemačke, tijekom današnjeg obraćanja naciji, na teško razdoblje koje dolazi ustvrdivši da se zemlja suočava s najtežim vremenima od njezina ujedinjenja.

- Pred nama su teške, opore godine, rekao je predsjednik Steinmeier u svom govoru o stanju nacije.

On je rekao kako se zemlja nalazi u najtežoj krizi od ujedinjenja.

- Do sada smo uživali vjetar u leđa. Sada nas čeka vjetar u prsa, rekao je Steinmeier.

Njemački predsjednik je rekao kako početak ruske agresije na Ukrajinu označava novu eru u međunarodnim odnosima.

Žalosna istina glasi: svijet je na putu prema fazi sukoba, rekao je Steinmeier i u tom kontekstu spomenuo i ambicije Kine koje će, zajedno s ruskom agresijom na Ukrajinu, oblikovati međunarodne odnose.

On je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predbacio imperijalističku opsjednutost i rekao kako se Njemačka mora oprostiti od dosadašnjeg odnosa prema Rusiji.

- Mi smo igrali po pravilima igre, ali Putin je jednostavno prevrnuo šahovsku ploču. Njemačka se mora oprostiti od starog načina razmišljanja i nadanja, rekao je Steinmeier.

- Putin pokušava razjediniti Europu i taj otrov želi unijeti i u Njemačku, ocijenio je Steinmeier.

Njemački predsjednik je rekao kako svi građani Njemačke moraju biti spremni na odricanja, a mnogi to već sad osjećaju na svojoj koži.

On je naglasio kako u ušima mnogih, koji već i sada teško sastavljaju kraj s krajem, zvuči kao poruga poziv na odricanja te je stoga pozvao državu da uskoči i pomogne onima kojima je to potrebno.

No Steinmeier je istodobno ukazao i na otpornost Nijemaca i izrazio uvjerenost da će Njemačka prebroditi i ovu krizu.

- Mi se moramo koncentrirati na ono što trenutna situacija nalaže. I tada ne moramo bespomoćno i sa strahom gledati prema vremenima koja su pred nama, rekao je njemački predsjednik u obraćanju o stanju nacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!