Njemački RWE mijenja plan o gašenju termoelektrana na ugljen

04.10.2022.

12:32

Autor: T.D./HRT/Hina

Njemački RWE mijenja plan o gašenju termoelektrana na ugljen

Njemački RWE mijenja plan o gašenju termoelektrana na ugljen

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka energetska tvrtka RWE objavila je u utorak da će u dogovoru s vlastima pomaknuti rok postupnog gašenja termoelektrana na ugljen s 2038. na 2030. godinu, ali i produljiti rad dvije za godinu i pol dana, do proljeća 2024.

Elektrane u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji trebale su biti ugašene krajem godine, ali rok je pomaknut kako bi se osigurala opskrba Njemačke strujom i uštedio plin s obzirom na energetsku krizu koju je izazvao rat u Ukrajini, objavilo je u utorak ministarstvo gospodarstva te savezne zemlje.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji nalazi se RWE-ovo sjedište.

Unatoč očekivanoj većoj potražnji za lignitom u sljedećih 15 mjeseci, tvrtka je isključila mogućnost otvaranja novih lokacija za njegovu eksploataciju.

Njemačka vladajuća koalicija lijevog centra, koja uključuje Zelene kao drugu stranku po veličini, najavila je svojedobno da planira ubrzati postupak postupnog izbacivanja ugljena iz upotrebe u proizvodnji struje.

Prema koalicijskom sporazumu triju vladajućih stranaka, postupno ukidanje planirano je najkasnije do 2038., a u "idealnom" slučaju do 2030., napominje agencija dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!