08:22 / 25.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Njemački strojovođe završili dvodnevni štrajk

Štraj strojovođa zaustavio vlakove

Štraj strojovođa zaustavio vlakove

Foto: Fabian Bimmer / REUTERS

Štrajk strojojvođa koji je sazvao Sindikat njemačkih željezničara (GDL) i koji je na dva dana omeo putnički promet završio je u srijedu rano ujutro, potvrdili su predstavnici sindikata i čelnik željeznice, Deutsche Bahna.

- Uprava željeznica očekuje da će se međugradski i regionalni promet normalizirati tijekom dana, rekao je Deutsche Bahn. Putnicima je savjetovano da provjere vozi li njihov vlak prema rasporedu, prije nego što krenu na putovanje.

Štrajk je započeo u subotu kad je GDL ciljao teretne usluge te je proširen i na putnički promet u ponedjeljak.

Željeznički sindikat ovaj je mjesec već stupio u štrajk, poremetivši time duge linije, kao i važne linije velikih gradova. Spor po pitanju plaća ostaje, međutim, neriješen. Sindikat strojovođa odbacio je posljednji prijedlog uprave koji se ticao povećanja plaća.

GDL traži bonus od 600 eura po strojovođi, uz 3.2 postotno povećanje plaće. Također traži bonus za zaposlenike koji su radili za vrijeme pandemije koronavirusa. DB tvrdi da GDL-u uopće nije stalo do povećanja plaća nego da se radi o borbi za prevlast unutar sindikalnog sektora željeznice. S mnogo većim sindikatom zaposlenih u željeznici EVG-om, DB je već postigao dogovor.

Dvije strane se također svađaju po pitanju mirovina te se mogućnost novog štrajka ne može isključiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!