09:50 / 05.01.2018.

Autor: HRT

Njemački sud odbio registraciju transseksualke kao majke

-

-

Foto: - / -

Sud je odlučio da se zakonskom majkom može smatrati samo žena koja je rodila dijete.
Transseksualna žena koja je spermom što ju je pohranila u banku prije promjene spola iskoristila da bi dobila dijete sa svojom partnericom ne može se zakonski registrirati kao majka djeteta, odlučio je njemački sud.

Savezni sud pravde odbacio je žalbu transseksualke koja se željela registrirati kao druga majka djeteta rođenog 2015. Sud je odlučio da se zakonskom majkom može smatrati samo žena koja je rodila dijete.

Suci su u rujnu prošle godine donijeli sličnu presudu u slučaju transseksualnog muškarca koji je rodio dijete i želio se registrirati kao zakonski otac.

U presudi se navodi da iako prava i obveze transseksualnih osoba ovise o njihovu novom spolu, zakonski odnos s njezinim ili njezinom djecom ostaje nepromijenjen.
Njemački ustavni sud je u studenome 2017. presudio u korist uvođenja trećeg spola za ljude koji se ne identificiraju ni kao muškarci ni kao žene ili su rođeni kao anatomski dvospolci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!