Njemački Zeleni i liberali kreću u koalicijske pregovore sa socijaldemokratima

06.10.2021.

12:41

Autor: HRT/Hina/D.D.

Njemački Zeleni i liberali kreću u koalicijske pregovore

Njemački Zeleni i liberali kreću u koalicijske pregovore

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Njemačka stranka Zeleni želi započeti pregovore sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i Liberalno-demokratskom strankom (FDP) oko formiranja koalicijske vlade, a svoj pristanak na pregovore o stvaranju tzv. semafor-koalicije potvrdio je i FDP, priopćeno je u srijedu.

- Došli smo do zaključka da je smisleno, posebice nakon zajedničkih pozicija koje su se iskristalizirale nakon početnih razgovora, nastaviti pregovore sa SPD-om i FDP-om, rekla je dopredsjednica Zelenih Annalena Baerbock.


Svoj pristanak početku dubljih pregovora o koaliciji na čelu sa SPD-om i kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom odmah potom je dao i FDP.


- FDP će prihvatiti ponudu pregovora o koaliciji sa SPD-om i Zelenima, rekao je član predsjedništva FDP-a Hans-Ulrich Ruelke nakon sastanka predsjedništva u srijedu ujutro.


Ruelke je međutim ostavio otvorenom mogućnost i za pregovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o sastavljanju tzv. Jamajka-koalicije s demokršćanima, Zelenima i liberalima.


- Današnja odluka o pregovorima sa SPD-om i Zelenima ne znači da je 'Jamajka' isključena, rekao je Ruelke.


Predsjednik FPD-a Christian Lindner kazao je u srijedu kako već sutra želi započeti razgovore.


Nakon parlamentarnih izbora 26. rujna SPD je s 25,7 posto glasova izišao kao pobjednik. Unija CDU/CSU je s 24,1 posto ostvarila najslabiji rezultat u povijesti. Zeleni su na trećem mjestu s 14,8 te FDP s 11,5 posto. Zeleni i FDP su isprva odmah nakon izbora vodili međusobne pregovore o zajedničkim pozicijama i izgledima za stvaranje koalicije ili sa SPD-om ili s Unijom.


FDP je otvoreno podržavao ulazak u koaliciju s Unijom, ali nakon što su s povjerljivih razgovora predsjedništva liberala i demokršćana u javnost procurili detalji pregovora FDP je izrazio žestoku kritiku na račun stanja unutar Unije koja se nakon poraza na izborima nalazi u krizi. Kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz najavio je prije kako je cilj njegove stranke formiranje vlade sa Zelenima i liberalima do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!