14:10 / 10.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Njemačko povjerenstvo ne preporučuje cijepljenje Modernom mlađih od 30 godina

Većina slučajeva upale srčanog mišića odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina.

Većina slučajeva upale srčanog mišića odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina.

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Njemačko državno Stalno povjerenstvo za cjepiva (Stiko) preporučilo je imunizaciju mlađih od 30 godina isključivo cjepivom Biontech/Pfizer zbog toga što su kod primjene Moderninog cjepiva u mlađih pacijenata uočene popratne pojave poput upale srčanog mišića.

Aktualne analize popratnih pojava kod mlađih pokazale su učestaliju pojavu upale srčanog mišića i osrčja kod pacijenata koji su bili cijepljeni cjepivom marke Moderna, stoji u priopćenju Stalnog povjerenstva za cjepiva.

Ova preporuka važi kako za osnovno cijepljenje tako i za dodatno kao i u slučajevima gdje je prvo cijepljenje bilo provedeno nekim drugom cjepivom, a ne Biontech/Pfizerom.

Povjerenstvo također preporučuje, iako za tu skupinu nema dovoljno podataka, da se i trudnice bez obzira na starosnu dob ubuduće cijepe isključivo cjepivom Biontech/Pfizer.

Za starije od 30 godina ne postoje ograničenja kod cijepljenja Modernom jer, kako je priopćeno, u toj starosnoj skupini nisu primijećene popratne pojave upale srčanog mišića i osrčja.

U priopćenju se također navodi da su upale srčanog mišića i osrčja do sada protjecale blago te da nisu zabilježene trajne posljedice. Većina slučajeva upale odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina starosti, a manje su prisutne u skupini između 12 i 18 godina.

I francuske zdravstvene službe su mlađima od 30 godina preporučile da se ne cijepe cjepivom Moderna.

U Njemačkoj je danas zabilježen rekordni broj novooboljelih od koronavirusa, njih 39.676, što je najveća brojka od početka pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!