Njemačku potresa inflacija

17.08.2022.

06:53

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: trabantos / Shutterstock

Njemačku potresa najveća inflacija u posljednjih četrdeset godina. Cijene su u srpnju porasle za 8 i pol posto u odnosu na isti mjesec lani. Zbog poskupljenja hrane, energije i rasta ostalih životnih troškova njemačka vlada najavila je nove potpore. Uz sve dosadašnje mjere i subvencije za troškove grijanja i prijevoza, za iduću godinu najavljene su i nove porezne olakšice "teške" čak 10 milijardi eura.

Vlasnik njemačke pekarnice ogorčen je povećanim troškovima poslovanja i pita se kako uopće opstati.

- Prema prognozama rasta cijena iduće godine, troškovi bi nam mogli porasti deset puta. Samo struju morali bismo platiti 490 tisuća eura. To je apsolutno nemoguće, smatra Thomas Puppe, pekarnica "Puppe".

Plin poskupljuje čak tri puta. I cijena brašna porasla je 40 posto, šećer stoji više od eura, što je, kaže, stopostotno povećanje. Nijemci su u nevjerici. Toliki skok cijena već odavno ne pamte.

Neki se odriču odjeće, drugi kažu – pazit će što i koliko kupuju. Čak i oni koji dobro zarađuju, priznaju da su zabrinuti.

Kako bi građanima ublažila teret inflacije i energetske krize njemačka vlada za iduću godinu planira i nove porezne olakšice. Podignut će prag neoporezivog iznosa dohotka i povećati dječji doplatak.

- Strahujemo od daljnjeg rasta cijena plina, energije i hrane. Naše je gospodarstvo krhko i prognoze rasta revidiraju se na niže. Moramo opet nešto poduzeti iako smo građane i poduzetnike već poduprli s dva opsežna paketa pomoći, izjavio je Christian Lindner, njemački ministar financija.

Najavljuje se i velika reforma stambenih subvencija i sve to, uz porezne izmjene, smanjit će njemački proračunski prihod u idućoj godini za više od 10 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!