Norveška: 24.000 ljudi u štrajku od ponedjeljka

16.04.2023.

21:11

Autor: T.V./HRT/Hina

Oslo, Norveška

Oslo, Norveška

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sektori graditeljstva, prometa i hotelijerstva u Norveškoj stupit će u štrajk od ponedjeljka, nakon neuspješnih pregovora dvaju glavnih sindikata s predstavnicima poslodavaca o plaćama, priopćili su u nedjelju sindikati.

Najveći norveški sindikalni savez LO priopćio je da će 22.947 njegovih članova stupiti u štrajk. Isto će učiniti 1441 član manje sindikalne organizacije YS-a.

Ovaj štrajk velikih razmjera u zemlji s 5,5 milijuna stanovnika zahvatit će sektore graditeljstva, prometa, proizvodnje dobara i hotelijerstva u Oslu.

Pregovori LO-a, YS-a i udruge poslodavaca NHO traju od petka. LO i YS su u nedjelju odbili prijedloge koje je iznio posrednik.

- Žalosno je to što moramo u štrajk. Ne činimo to olako, rekla je Peggy Hessen Folsvik, čelnica LO-a na tiskovnoj konferenciji, dodajući da štrajk počinje u ponedjeljak ujutro.

LO želi petpostotno povećanje kupovne moći, pišu norveška glasila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!