20:25 / 26.06.2018.

Autor: HRT

Nova direktiva o autorskim pravima - Copyright ili cenzura?

-

-

Foto: - / -

U Bruxellesu je održana konferencija 'Kulturna baština u budućnosti'. Nastoje se naći odgovori na izazove 21. stoljeća.
U Bruxellesu se danas o kulturi govorilo na najvišoj razini. Kulturna baština i izazovi kulture suvremene Europe na skup su privukli i predsjednike Europskog parlamenta i Europske komisije, Antonia Tajanija i Jean-Claudea Junckera. Na početku skupa govorila je i naša ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Europske vrijednosti, zajednička povijest, identitet i kulturno naslijeđe ove se godine iznova propituju: kako s baštinom krenuti u - budućnost. Tema je to konferencije koja nastoji naći odgovore kako se suočiti s izazovima kulture 21. stoljeća. "Danas kad nas toliko toga razdvaja od teme migracije sigurnosti, ekonomskih pitanja, kultura i kulturna baština su jedine teme oko kojih se možemo okupiti, isto tako biti će dosta riječi o novoj financijskoj perspektivi i agendi za kulturu", kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Među brojnim uglednim gostima, o novoj direktivi o autorskim pravima govorio je i kultni glazbenik Jean-Michel Jarre. Odlučio je, kaže, reagirati na "preglasne internetske gigante koji se pretvaraju da je ideja autorskih prava ili copyrighta nešto zastarjelo i da će naštetiti slobodi izražavanja. "Kao cenzura - to je netočno", smatra.

Odnos kulture i edukacije, nove kulturne politike, modernizacija autorskih prava, baština i turizam, kulturne industrije te uloga medija u kulturi samo su neke od tema o kojima se raspravljalo.

U Godini kulturne baštine namjera je ove konferencije informirati javnost o kulturi kao pokretaču razvoja društva. Oko 300 tisuća ljudi u EU-u zaposleno je u sektoru kulture, dok je uz kulturnu industriju vezano gotovo 8 milijuna poslova. A polovina svih kulturnih institucija u svijetu nalazi se upravo u Europi.

Pogledajte videoprilog! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!