15:55 / 20.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

Nova žrtva 'mediteranskog uragana' u Grčkoj, za jednom nestalom se još traga

Foto: Apostolos Moustakis/REUTERS, arhiva

Foto: Apostolos Moustakis/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Oluje poput Ianosa prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.
Tri su osobe smrtno stradale od posljedica "mediteranskog uragana', vrlo rijetke vrste oluje koja je jučer zahvatila veći dio Grčke, izvijestile su danas grčke vlasti, a traje potraga za još jednom nestalom osobom.

Oluja, koju su nazvali "Ianos" u petak je čupala drveće s korijenjem te izazvala nestanak struje na jonskim otocima i u području zapadnog Peloponeza. Zatim se proširila i središnjom Grčkom, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditse i Farsale, a nakon toga je zahvatila i južni grčki otok Kretu.

Danas su spasioci pronašli tijelo muškarca pod ruševinama njegova doma u selu blizu Karditse, objavila je grčka novinska agencija.

Jučer je na istome području pronađen mrtav 63-godišnjak, a nadomak Farsale pronađeno je i tijelo starije žene, objavili su pripadnici vatrogasne postrojbe.

- Vlasti i dalje tragaju za ženom iz Karditse čiji je nestanak prijavila rodbina, rekao je dužnosnik.

Obilna kiša jučer je pretvorila Karditsu, grad smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero. Na videosnimkama vide se poplavljene autoceste, srušeni mostovi i poljoprivredna zemljišta pretvorena u jezera blata, dok lokalni poljoprivrednici nastoje spasiti stoku.

Stručnjaci procjenjuju da je na području Karditse poplavljeno oko 5000 kuća.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji bi regiju trebao posjetiti u idućih nekoliko dana, najavio je pomoć vlade poplavama pogođenim područjima.

Do jučer navečer oluja je stigla i od Krete, gdje je obilna kiša poplavile ulice i trgovine.

Oluje poput Ianosa prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.

Godine 2017. u poplavama je smrtno stradalo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!