Nove mjere u Francuskoj: obavezan rad od kuće

29.10.2020.

23:53

Autor: P.F./Hina

default error photo
Francuski premijer Jean Castex je objavio precizan popis mjera drugog "lockdowna" za suzbijanje Covida-19 koji počinje u petak i trajat će do 1. prosinca.
Francuska vlada je objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja Covida-19, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće.

Francuski premijer Jean Castex je objavio precizan popis mjera drugog "lockdowna" za suzbijanje Covida-19 koji počinje u petak i trajat će do 1. prosinca.

Građani će morati ostati u svojim domovima i izlaziti samo uz valjano opravdanje poput nabave prehrambenih namirnica, prijevoz djeteta u školu, nužnog posla koji se ne ože obaviti iz doma, odlazak liječniku, pružanje žurne pomoći članu obitelji i jednosatne tjelovježbe na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma. 

Ministrica rada Elisabeth Borne je rekla da će rad od kuće biti obvezan tijekom cijelog tjedna osim ako to nije tehnički moguće.

Svi koji će izlaziti iz kuća morat će nositi dokument kojime opravdavaju svoj izlazak a provjere će vršiti policija. Škole će, za razliku od mjera uvedenih u proljeće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene. Djeca od šest godina i starija morat će u razredima nositi maske dok je to do sada bilo obvezno samo za starije od 10 godina.

Zatvorit će se sveučilišta, kafići, restorani i dućani, uz iznimku servisa automobila, samoposluga, praonica, optičara i ljekarni. Otvorene će ostati javne službe kao i vjerski objekti, ali će proslave poput vjenčanja biti ograničene na manje skupine. Javne sportske aktivnosti bit će obustavljene.  

U Francusku neće moći nitko izvan Europske unije osim u posebnim okolnostima, ali će granice između Francuske i drugih zemalja EU-a ostati otvorene. Hoteli mogu ostati otvoreni u manjem kapacitetu za poslovna putovanja.

Nova ograničenja okretanja i gospodarskih aktivnosti u Francuskoj će izazvat pad gospodarske aktivnosti od gotovo 15% procijenio je ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Podsjećajući da je u vrijeme prvog zatvaranja aktivnost pala za 30%, posebno zbog sloma građevinske industrije, vlada ovaj put cilja, uzimajući u obzir mjere poduzete za potporu tvrtkama, pola usporavanja aktivnosti, od 15%, rekao je.

Francuska je objavila da je u posljednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U srijedu ih je bilo 36.437 a u nedjelju rekordnih 52.010. Ukupno je u Francuskoj registrirano više 1,28 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom, a u četvrtak se broj umrlih zbog zaraze Covidom-19 povećao za 235 na 36.020.
Dnevni broj hospitaliziranih zbog Covida pao je na 976, nakon što je tri dana za redom bio veći 1200. Trenutno je u bolnicama 21.183 oboljelih a najviše ih je bilo sredinom travnja, više od 32.000.  Broj ljudi na odjelima intenzivne njege povećao se za 111 na 3156.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!